Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tatarák dostal zelenú: Reštaurácie ho môžu podávať za týchto podmienok
Zdielať na

Tatarák dostal zelenú: Reštaurácie ho môžu podávať za týchto podmienok

BRATISLAVA / Pokuta od 150 až do 20 tisíc eur hrozila dosiaľ majiteľom reštaurácií za predaj surového mäsa. K takýmto jedlám patrí najčastejšie tatarský biftek. Tatarák na Slovensku dostáva zelenú.

Majitelia reštaurácií sa už nemusia obávať vysokých pokút za predaj surového tataráku. Už onedlho bude v platnosti legislatíva, ktorá jej predaj povoľuje. Zelenú v novej vyhláške nedostane iba tatarák, ale aj použitie surových vajec v určitých pokrmoch.

"Musia to byť vajcia jedine z tzv. kontrolovaných chovov. Ktoré sú veterinárne kontrolované," hovorí Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. 

"Musia byť použité vajcia, ktoré môžu byť použité najneskôr 10 dní pred ich expiráciou, aby sme naozaj eliminovali tie riziká," hovorí Marek Harbuľák, generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií.

Nová vyhláška už neprikazuje ani to, že každý pokrm musí počas tepelnej úpravy dosiahnuť aspoň 70 stupňov.

"V prípade krvavých steakov tam v jadre toho mäsa nebolo dosiahnutých požadovaných 70 stupňov. Teraz sme sa zhodli na tom, že to môže byť aj menej ako 70 stupňov," hovorí Marek Harbuľák.

​Napriek zmenám majitelom prevádzok povinnosti zostanú.

"Prevádzky, ktoré budú podávať pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa musia túto činnosť vopred oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a tiež zabezpečiť informovanie spotrebiteľa v jedálnom lístku slovami: "Neodporúča sa konzumovať tepelne nespracované mäso, ryby a vajcia deťmi, tehotnými a dojčiacimi ženami a osobami s oslabenou imunitou," hovorí Martina Merková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

"Predpoklad je, že k 1.máju vyhláška nadobudne účinnosť," dodáva Jozef Bíreš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy