Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Ceny za plyn a elektrinu by sa v roku 2017 zvyšovať nemali
Zdielať na

Ceny za plyn a elektrinu by sa v roku 2017 zvyšovať nemali

BRATISLAVA / Množstvo ľudí zo stredného Slovenska dostalo v januári strašidelný list. Elektrárne ich informovali o nových zálohových platbách, ktoré boli vyššie aj o 2000 percent. A zdraženie plynu sa dotklo celého Slovenska. Spoločnosti totiž zdvihli fixné poplatky za distribúciu. V stredu prišla dobrá správa. Za plyn, ani elektrickú energiu by sme tento rok nemali zaplatiť viac. Ak vám poštou prišlo niečo iné, môžete to hodiť do koša.

Vláda vyzvala Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, aby situáciu vyriešil tak, že ľudia nebudú platiť viac. Politici pred niekoľkými mesiacmi oznamovali, že ceny energií od nového roka klesnú, no realita v mnohých prípadoch vyzerá úplne inak. Cena za spotrebovaný plyn a elektrickú energiu totiž skutočne klesla, lenže od prvého januára stúpli fixné poplatky. A to spôsobilo, že cena energií pre mnohých doslova vystrelila hore. 

V stredu predpoludním Úrad pre reguláciu sieťových odvetví tvrdil, že mierne zvýšené náklady za elektrickú energiu mohli pocítiť mestá, obce a podnikatelia, ale pre domácnosti sa nezmenilo nič. Dokonca by mali na energiách ušetriť. Podľa analytikov, ktorí náklady prepočítavali, by dokázali ušetriť iba ľudia, ktorí energiou nešetria.

Pri nezmenenej spotrebe by podľa ich analýz domácnosti dokonca zaplatili viac - a to aj za plyn, aj elektrickú energiu. "Z nášho pohľadu toto vnímame ako informáciu, ktorá neobstojí, pretože tá konečná cena by bola podstatne vyššia ako v minulom roku. Pri plyne dochádzalo pri prepočte k nárastu až o 200 eur. Pri domácnosti, ktorá platí 400-500 eur ročne, je to zdraženie o 30 percent," povedal analytik Matúš Zelený. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy