Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cestovná kancelária Hechter musí zaplatiť pokutu 66 000 eur
Zdielať na

Cestovná kancelária Hechter musí zaplatiť pokutu 66 000 eur

BRATISLAVA / Slovenská obchodná inšpekcia udelila cestovnej kancelárií Hechter pokutu 66 000 eur za to, že predávala zájazdy aj napriek tomu, že jej poisťovňa vypovedala zákonnú poistku proti úpadku, ktorú musí mať každá cestovná kancelária.

Ide o historicky najvyššiu pokuta pre cestovnú kanceláriu, ktorú Inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie udelil. Šesťdesiatšesťtisíc eur má byť dostatočnou výstrahou aj pre ďalšie podnikateľské subjekty. 

Cestovnej kancelárii Hechter 15. júla 2016 poisťovňa Allianz vypovedala zmluvu o poistení proti úpadku. SOI jej preto zakázala predaj vlastných zájazdov až do chvíle, kým nezíska novú zmluvu s poisťovňou, alebo bankovú záruku. Kancelária zájazdy predávala ďalej. SOI má v rukách dôkaz v podobe 154 zmlúv podpísaných po tomto termíne a ako bonus - aj ich znenie. CK Hechter totiž ešte niekoľko týždňov po vypovedaní zmluvy s poisťovňou uvádzala, že je poistená proti úpadku a túto informáciu nestiahla ani zo svojej internetovej stránky. Urobila to až potom, keď na to upozornili médiá. 

Prípad prevzal inšpektorát a vydal predbežné opatrenie. Hrozba sankcie sa až vtedy zdvihla na 66 tisíc eur. Do hry teda vstúpil živnostenský úrad, ktorý jej hrozil zrušením živnosti. 

Až v deň, keď sa malo definitívne rozhodnúť, Hechter skoro ráno na živnostenskom úrade požiadal o zmenu a začal pracovať ako agentúra, ktorá poistenie mať nemusí. Všetko portfólio previedol na bulharskú spoločnosť Shans - tour LTD, ktorá sa podľa informácií z jej internetovej stránky dovtedy špecializovala iba na autobusovú a mikrobusovú dopravu a organizovanie väčšinou jednodňových zájazdov. 

​Ani táto zmena kancelárii nepomohla, v októbri nitriansky inšpektorát vymeral Hechteru pokutu 66-tisíc eur. Proti verdiktu sa odvolala, inšpektorát jej odvolanie zamietol a pokutu začiatkom januára potvrdil. Splatiť ju musí do 30 dní. "Na základe rozhodnutia SOI o uložení pokuty, podávame žiadosť na príslušný súd na preskúmanie tohto rozhodnutia a zároveň podávame žiadosť na súd o odklad vykonateľnosti rozhodnutia až do rozhodnutia súdu v danej veci," informoval televíziu JOJ Andrej Školout z cestovnej kancelárie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy