Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zákaz predaja počas sviatkov mnohých nepoteší
Zdielať na

Zákaz predaja počas sviatkov mnohých nepoteší

SLOVENSKO / Povinné zatvorenie obchodov počas všetkých sviatkov a dní pracovného pokoja, ktoré navrhuje skupina poslancov Smeru, SNS a Most Híd, je pravdepodobne iba odrazový mostík k veľkej nákupnej reforme. Niektorí poslanci by totiž chceli, aby boli obchody zatvorené aj v nedeľu.

Dnes sú obchody povinne zatvorené iba 3 dni v roku -  25. decembra, 1. januára a na Veľký piatok. Ak parlament poslanecký návrh podporí, pribudne ďalších 12 dní. Poslanci si ale dobre uvedomujú, že nespokojní nebudú iba obchodníci, ale aj ľudia, ktorí si počas pracovného týždňa napríklad nestíhajú urobiť veľký rodinný nákup.

Ak totiž k 15 voľným dňom prirátate nedele, obchody by boli zatvorené viac ako 2 mesiace v roku. Opozícia upozorňuje, že daň za čas strávený s rodinou, môže byť pre niektoré rodiny privysoká. "Množstvo ľudí môže prísť o prácu, pretože keď potrebujete menej hodín, prepustíte ľudí a ešte si treba uvedomiť, aké to bude mať ekonomické dopady na obchodníkov," myslí si Jana Kiššová z SaS. 

Niektorí obchodníci poukazujú aj na nie celkom fér prístup - kým oni budú musieť prevádzky zatvoriť, benzínové čerpadlá môžu zostať naďalej otvorené bez zmien a môžu z toho ťažiť. Prvá zmena by mala začať platiť už 1. mája, keď by mali pracovníci obchodov povinne ostať doma oddychovať. Na rade zrejme budú nedele a SNS zvažuje navyše aj obmedzenie nočnej práce, ktorú údajne musí vykonávať každý šiesty Slovák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy