Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pre silné mrazy odobrali sociálni pracovníci rodičom desiatky detí
Zdielať na

Pre silné mrazy odobrali sociálni pracovníci rodičom desiatky detí

BRATISLAVA / Pracovníci Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny navštívili od začiatku roka tisíc rodín zo sociálne slabšieho prostredia. Ich cieľom bolo skontrolovať, v akých podmienkach sa pre obzvlášť mrazivé počasie nachádzajú deti.

"V Košickom kraji sme odobrali za deväť pracovných dní nového kalendárneho roka až tridsať detí," povedal na brífingu novinárom generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič. Dodal, že v Prešovskom kraji odobrali pre nedostatok tepla desať detí. V prípade týchto dvoch východoslovenských krajov museli sociálni pracovníci volať pre deti z dôvodu podchladenia niekoľkokrát aj rýchlu zdravotnú pomoc. 

Valentovič zdôraznil, že s výnimkou Prešovského a Košického kraja ani v jednom z ostatných šiestich krajov nešlo o prípad, keď by výnimočnú situáciu odobratia detí spôsobili mrazy. V Bratislavskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji odobrali rodinám dve deti, v Nitrianskom kraji šesť, v Trenčianskom tri a v Trnavskom jedno dieťa. Dovedna to bolo 56 detí.

Preverovali viacero osád

Podľa riaditeľky odboru sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately Márie Marcinovej zasahovali sociálni pracovníci len na samotnom území mesta Košice v 12-tich nelegálnych rómskych osadách, v ktorých žije viac ako 100 ohrozených rodín. Preverovali napríklad osady Mašličkovo, Majetkár, Demeter či Moňov potok. "Nikdy dôvodom na odobratie detí nie je len zima, ale kombinácia so schopnosťou a dispozíciou rodiny zabezpečiť starostlivosť o deti," vysvetlila Marcinová.

U všetkých detí preverili podľa Marcinovej najskôr možnosť umiestnenia detí u iných rodinných príslušníkov. Ak šetrením zistili, že takáto možnosť pre dieťa neexistuje, smeroval návrh na odobratie dieťaťa z rodiny na súd a ten rozhodol o ich umiestnení do zariadení na výkon rozhodnutí súdu. Teraz čaká tieto rodiny súdne konanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy