Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nathaniel potrebuje operáciu hlavy, jeho matka bojuje so zdravotnou poisťovňou
Zdielať na

Nathaniel potrebuje operáciu hlavy, jeho matka bojuje so zdravotnou poisťovňou

SLOVENSKO / Nathaniel z obce Radošina má síce len šesť rokov, ale za sebou už dve operácie lebky. A čaká ho tretia. Kým on sa na operáciu doslova teší, pretože túži po hraní sa s rovesníkmi a chce chodiť do školy, jeho mama zvádza boj so zdravotnou poisťovňou. Tej chýba zdravotná dokumentácia, lenže Natanielova mama tvrdí, že ju odovzdala. Dala ju priamo do rúk členky vedenia – tá však po kauze okolo kliniky Kostka už v poisťovni nepracuje.

Šesťročný Nathaniel sa na prvý pohľad od rovesníkov nelíši. Narodil sa však s deformáciou lebky – jeho diagnóza sa volá kraniosynostóza.

Väčšina detí s touto chorobou absolvuje operáciu v prvých mesiacoch života priamo na Slovensku. Nathaniel je výnimkou. Matka hľadala pomoc v Prahe a tam Nathaniela skutočne ako dva a polročného prvý krát operovali.

Preplatenie operácie

Všeobecná zdravotná poisťovňa uhradila aj druhú pražskú operáciu a dokonca aj vyšetrenie v Londýne. Teraz mala prísť posledná operácia. Na viedenskej klinike mali chlapcovi voperovať implantáty ktoré majú byť trvalým a konečným riešením. Vyšetrenia poisťovňa preplatila ale predoperačný proces už nie.

"Ja som mala do konca roka schválené povolenie S2 na tieto vyšetrenia s tým, že mali smerovať k marcovej operácii," vysvetľuje matka chorého chlapca.

"Liečbu si nemôže indikovať pacient ale lekár a my žiadnu žiadosť o liečbu v zahraničí nemáme," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balažová.

Chýba doklad

Matka Nathaniela tvrdí, že ona svoje povinnosti vždy splnila, doklady odovzdala priamo žene z úzkeho vedenia poisťovne – lenže tá tam už nepracuje. V každom prípade má ale v rukách doklad S2 vďaka ktorému vyšetrenia vo Viedni už absolvovala a preto sa pýta poisťovne - na základe čoho mám doklad S2, ak vám žiadosť chýbala?

"VŠzP na základe žiadosti z roku 2014 schválila ambulantnú liečbu, ktorá prebiehala kontinuálne v Londýne a vo Viedni," dodala Petra Balážová. Podľa zákona ak chce pacient vyšetrenie či operáciu v inom štáte musí podať žiadosť a prejsť procesom schválenia. To znamená tri štáty, tri žiadosti a navyše sú tam ďalšie povinnosti. 

"Ak nastala vo vzťahu k pacientovi chyba, podľa ministerstva zdravotníctva takýto postup v poriadku nie je. V prípade problému je tu úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, na ktorú sa treba obrátiť a ktorá situáciu adekvátne prešetrí," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Matka Nathaniela nerozumie, prečo musí znova absolvovať celý proces kvôli byrokracii. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy