Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Muž, ktorý zakopal rádium, ukradol aj pisoár
Zdielať na

Muž, ktorý zakopal rádium, ukradol aj pisoár

NITRA / Nebezpečné rádium zakopané v záhrade za rodinným domom. Tento šokujúci nález objavili policajti spolu s ostatnými zložkami, v nitrianskej časti Krškany. Všetko sa prevalilo pri vypočúvaní muža, ktorý ukradol pisoár.

Išlo o rádium 226. Bolo zakopané iba niekoľko centimetrov pod zemou. V bezprostrednej blízkosti namerali aj zvýšené hodnoty žiarenia. Hasiči, chodili po záhrade v ochranných oblekoch. Bola to taká vážna situácia, že dokonca hrozila aj evakuácia, policajti spolu s hasičmi uzatvorili aj celú ulicu. Po vykopaní sa zistilo, že materiál je uložený v kovom obale a igelitovej taške. Žiarenie, sa síce odtiaľ šírilo, ale hodnoty neohrozovali zdravie ľudí.

Policajti sa k tomuto nálezu dostali pri vyšetrovaní krádeže pisoáru. Podľa našich informácii z prostredia polície to prezradil práve 43-ročný František, ktorý ale tvrdí, že rádium neukradol. 

​Rádium sa v minulosti používalo na medicínske účely. Polícia zisťovala aj to či nechýba v Nitrianskej nemocnici.

"Na základe informácií vedenia rádiológie a klinickej onkológie, spomínaný rádioaktívny materiál nepochádza z nemocnice, nakoľko naša nemocnica má prijaté bezpečnostné opatrenia na ich ochranu," hovorí Ladislav Berec, hovorca Fakultnej nemocnice v Nitre.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy