Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zákon proti extrémizmu sprísnili
Zdielať na

Zákon proti extrémizmu sprísnili

BRATISLAVA / S novým rokom prišiel aj nový, prísnejší zákon proti extrémizmu. Napríklad sa za svoje správanie môžete dostať a objasňovať svoje správanie pred špecializovaným trestným súdom. Ako bude nový zákon fungovať?

Do roku 2017 vstupuje Slovensko s novým zákonom, ktorý by mal pomôcť v boji proti extrémizmu. "Podla mňa je dôležité aby reagovali na to, že sa posilňuje extrémizmus na Slovensku, túto iniciatívu považujem za pozitívnu vec. Potrebujeme nejako zakročiť proti tomu, aby nenávisť získala priestor vo verejnosti a dokonca na internete," povedal splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz. 

Zákon prináša niekoľko noviniek "Na to, aby bolo možné trestný čin klasifikovať ako rasovo motivovaný už nie je nevyhnutná len skutočná, ale aj domnelá príslušnosť jednotlivca alebo osôb k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine," povedal hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Nový zákon sa stretol aj s kritikou. V parlamente sa našlo 30 poslancov, ktorí ho napadli na Ústavnom súde. "Je tam aj riziko toho, že by tento zákonom mohol byť zneužitý aj proti politickým oponentom súčasnej alebo budúcej vládnej moci," povedal poslanec Ľubomír Galko.

Po novom bude extrémistické trestné činy riešiť úrad špeciálnej prokuratúry a špecializovaný trestný súd. Jednotlivé prípady budú prideľované náhodným výberom. Súd je vraj personálne aj vybavením pripravený zvládnuť odhadovaný počet prípadov.

"V súvislosti s novou agendou extrémizmu sudcovia špecializovaného trestného súdu absolvovali odborné semináre a školenia na Slovensku aj v zahraničí," povedala hovorkyňa špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy