Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kaliňák zvažuje zavedenie možnosti zastreliť teroristu ľuďom so zbrojným preukazom
Zdielať na

Kaliňák zvažuje zavedenie možnosti zastreliť teroristu ľuďom so zbrojným preukazom

BRATISLAVA / Slovensko má používanie zbraní z pohľadu nutnej obrany a odvracania hroziaceho útoku v Trestnom zákone upravené pomerne široko. Pre novinárov to v súvislosti s aktuálnou diskusiou o zbraniach v Českej republike povedal minister vnútra Robert Kaliňák. Ako odôvodnilo české ministerstvo, bezpečnostné kapacity štátu jednoducho nedokážu byť v permanentnom dosahu vždy a všade.

"To, čo navrhuje Česká republika, si podrobne preštudujeme, možno že je to dobré pre zvýšenie definície, aby ľudia mali lepšie povedomie, akým spôsobom môžu používať zbraň tí, ktorí ju legálne držia," skonštatoval minister.

Aj napriek dôkladnému rozpracovaniu konceptu nutnej obrany minister nevylúčil, že sa touto oblasťou bude rezort ešte zaoberať. "Je to zaujímavý nápad v súčasnej situácii, keď niekto, kto je nositeľom legálnej zbrane, môže zasiahnuť v prípade, že tam nikto iný nie je. Je to téma," povedal Kaliňák s tým, že si počká na konkrétny návrh z ČR. "Minimálne, ak by dokázal lepšie vysvetliť, akým spôsobom môžu ľudia používať legálnu zbraň, tak je zaujímavý," dodal.

Po tom, ako české ministerstvo vnútra predložilo návrh novely, v ktorej by chcelo umožniť svojim občanom použiť legálne držané zbrane na zaistenie bezpečnosti krajiny, začalo sa o tomto návrhu diskutovať aj u nás.

Príčinou tohto návrhu sú predovšetkým teroristické útoky, ku ktorým došlo v Nice a v Berlíne, keď útočníci vrazili do davu ľudí nákladnými vozidlami.

​Ako píše české ministersto v dôvodovej správe: "Ochrana, najmä takzvaných mäkkých cieľov, nemôže byť nikdy plne zaistená bezpečnostnými kapacitami štátu, ktoré nemôžu byť v permanentnom dosahu kedykoľvek a kdekoľvek, kde sa vyskytujú ľudia."

Minister vnútra Robert Kaliňák súhlasil, že v súčasných podmienkach ide o zaujímavý nápad, aby nositelia legálnych zbraní boli oprávnení zasiahnuť v prípade, že tam nikto iný - kompetentný - nie je.

​Navrhovaný ústavný zákon je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní a Kaliňák plánuje počkať na konkrétny návrh z Českej republiky. Ako dodal, je potrebné, aby zákon "dokázal lepšie vysvetliť, akým spôsobom môžu ľudia používať legálnu zbraň".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy