Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Súťaž Euroscola 2017 vyhrali žiaci z Námestova
Zdielať na

Súťaž Euroscola 2017 vyhrali žiaci z Námestova

BRATISLAVA / Informačná kancelária Európskeho parlamentu v piatok (16.12.) vyhlásila výsledky súťaže Euroscola 2017. Víťazom sa stala Stredná odborná škola Námestovo. Vo svojom projekte žiaci prezentovali veľký počet kreatívnych aktivít a podujatí, medzi inými napríklad aj simuláciu rokovania Rady EÚ, kde sformulovali odporúčania pre Európsky parlament.

Medzi najčastejšími témami v súťaži sa tento rok objavovala problematika utečeneckej krízy a brexitu. Študenti sa často snažili šíriť svoje aktivity aj mimo školy, napríklad prostredníctvom regionálnych médií. Dokázali takisto spojiť príjemné s užitočným a venovali sa cyklotúre, behu alebo vytváraniu vedomostných hier, máp a aplikácií.

Podľa poslankyne EP Moniky Flašíkovej-Beňovej sa každý rok kvalita podaných projektov zlepšuje a mladí sú stále aktívnejší: "Jedného dňa skončíte školu, budete pracovať a vy budete tí, pre ktorých tu bude Európska únia.“ 

Podľa Dionýza Hochela z Informačnej kancelárie EP sa "počas jedenástich rokov existencie Euroscoly absolvovalo pobyt v Štrasburgu približne 4500 študentov a pedagógov a viac ako 10 000 mladých sa do súťaže zapojilo.“ 

Do súťaže sa môžu prihlásiť všetky stredné školy na Slovensku, jej cieľom je posilniť verejnú diskusiu o Európskej únii aj u mladých ľudí. Študenti mali organizovať podujatia, diskusie či workshopy. Mohli si určiť vlastné témy alebo si vybrať z ponuky zverejnenej na stránke Informačnej kancelárie EP. Tento rok sa zapojilo 19 projektov. Najviac prihlásených projektov – až 7 prišlo z východného Slovenska. Naopak, najmenej z Bratislavského kraja. Školy umiestené na 1. až 8. mieste sa zúčastnia pracovného dňa v Európskom parlamente v Štrasburgu v prvom polroku 2017.

1

Stredná odborná škola

Námestovo

2

Gymnázium

Snina

3

Obchodná akadémia

Prievidza

4

Spojená škola

Detva

5

Cirkevné gymnázium Sv. Jána Krstiteľa

Trebišov

6

Cirkevná spojená škola - Gymnázium sv. Cyrila a Metoda

Snina

7

Katolícka spojená škola Sv. Vincenta de Paul

Levice

8

Gymnázium Jána Chalupku

Brezno

Súvisiace články

Najčítanejšie správy