Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Špinavé okná, vypálené žiarovky, podhustené pneumatiky. Neriskujte na cestách
Zdielať na

Špinavé okná, vypálené žiarovky, podhustené pneumatiky. Neriskujte na cestách

BRATISLAVA / Aj keď to tak na prvý pohľad nemusí vyzerať, aj špinavé okno, vypálená žiarovka či podhustená pneumatika sa môžu podpísať pod nehodu, ktorá môže mať tragické následky a preto netreba nikdy zanedbávať ani takéto "maličkosti".

Niektorí majitelia si myslia, že auto má slúžiť im a nie oni autu. To je pravda, ale pokiaľ chcú, aby im dlho a bezpečne slúžilo, treba dodržiavať určité pravidlá a nečakať, kým sa rozsvieti kontrolka. Potom už býva neskoro.

Hustota pneumatík

"Samozrejme tlak v pneumatikách je veľmi dôležitá položka, aj čo sa týka ovládateľnosti auta, aj samotnej spotreby. Niektorí prehusťujú, len kvôli tomu, aby mali nižší valivý odpor, nižšiu spotrebu. Keď je prehustené, zmenší sa dotyková plocha a teda aj ovládanie," povedal motoristický novinár Peter Mihálik.

Dobrá viditeľnosť

Známe heslo "Vidieť a byť videný", platí pri šoférovaní dvojnásobne a hlavne v zimnom období. Preto je dobré si priebežne umyť predné, ale aj zadné svetlá a skontrolovať, či sa vám v niektorom zo svetiel nevypálila žiarovka. Platí to aj o osvetlení evidenčného čísla. Aj za takúto "maličkosť" môžete dostať pokutu. A vidieť treba aj cez predné okno. 

Kvalitné stierače

Aby bolo okno dôkladne očistené, musíte mať aj funkčné stierače. Tie majú určitú životnosť. "Gumička starne, čím viac používame kvapalinu do ostrekovača. Tá guma je stále len guma, chlad, teplo, meniace sa prostredie a  občas sa stane, že nemáme kvapalinu a gumičky idú naprázdno," dodal Peter Mihálik. 

V momente, ako zbadáte, že vám stierače nedostatočne čistia sklo, treba ich vymeniť. Nekupujte lacné gumičky za pár eur. Nemajú dostatočný prítlak a životnosť. Do bezpečnosti treba investovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy