Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mladým ľuďom sa čoraz viac páči extrémizmus
Zdielať na

Mladým ľuďom sa čoraz viac páči extrémizmus

BRATISLAVA / Najviac mladých Slovákov podporuje krajne pravicovú stranu Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Vysokej popularite sa teší aj jej líder a predseda Banskobystrického kraja Marian Kotleba. Vyplýva to z najnovšej štúdie bratislavského Inštitútu pre verejné otázky (IVO).

"V prostredí mladých ľudí viac ako tretina sympatizuje s aktivitami, konkrétnymi krokmi, programom a hodnotami Kotlebovej ĽSNS. Aj samotný líder strany Marian Kotleba má medzi mladými pomerne vysokú podporu (30 percent) ktorá prevyšuje súčasnú podporu strany," uviedol inštitút.

Analytik IVO Marián Velšic novinárom povedal, že preferencie ĽSNS medzi Slovákmi vo veku 18 až 39 rokov dosahujú 23,5 percenta a že vzhľadom ku spomínaným sympatiám majú priestor k rastu.

 ĽSNS nečakane uspela v marcových parlamentných voľbách, v ktorých získala osem percent hlasov a vo 150-člennej snemovni obsadila 14 kresiel. Strana napríklad presadzuje vystúpenie krajiny z EÚ a NATO a vo svojom programe okrem iného sľúbila nastolenie "poriadku s parazitmi v osadách" a ochranu ľudí pred "cigánskym terorom". ĽSNS sa tiež hlási k vojnovému slovenskému štátu, ktorý bol za druhej svetovej vojny spätý s nacistickým Nemeckom.

 Mladým sa páči program

Podľa štúdie IVO sa mladšej generácii Slovákov pozdávajú najmä návrhy ĽSNS na zníženie počtu poslancov parlamentu, obmedzení štátnych sociálnych dávok pre Rómov či kritika na adresu súčasného štátneho zriadenia na slovenský.

S tesným odstupom za ĽSNS v rebríčku preferencií medzi mladšou generáciou Slovákov skončila s podporou 23,4 percenta liberálna strana Sloboda a solidarita (SaS), ktorá je najsilnejšou opozičnou stranou. Obľuba ĽSNS a SaS u mladých Slovákov tento rok na jeseň v porovnaní s poslednými parlamentnými voľbami stúpla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy