Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Henrich má svalovú dystrofiu, potrebuje špeciálny prístroj
Zdielať na

Henrich má svalovú dystrofiu, potrebuje špeciálny prístroj

BRATISLAVA / Len, aby sa to už nezhoršovalo! Aj keď už nebude nikdy chodiť, ale aby aspoň dýchal bez problémov. To si želajú rodičia 14- ročného Henricha, ktorý má svalovú dystrofiu. Jednoducho povedané – postupne mu odchádzajú všetky svaly. Do približne deviatich rokov Heňo chodil. Síce s ťažkosťami, ale chodil. Dnes už sa niekedy ani na hlave sám nepoškriabe. A pritom by tak túžil byť kamionistom či pilotom.

U Henka, ako ho volá mamina, bolo od malička jasné, že sa pohybovo nevyvíja ako iné deti. "Nevedel sa sám postaviť, nikdy nebehal, po schodoch neprešiel," hovorí mama Mária. Pred Piaitimi rokmi si zlomil nohu a odvtedy sa už ani po rehabilitácii nepostavil. A po čase už potreboval elektrický vozík. 

Heňo chorobu  nesie veľmi statočne. Berie to tak ako to je. A z elektrického vozíka sa dokonca tešil. "Rozhodne. Lebo môžem na tom jazdiť sám," vysvetľuje Henrich. Manželia Maňákovci sa rozhodli požiadať o pomoc Srdce pre deti, pretože Heňo súrne potrebuje špeciálny prístroj. 

Liek na chorobu ako takú neexistuje. 

Srdcu pre deti môžete pomôcť aj Vy. Stačí poslať SMS na číslo 871 s textom SRDCE. Cena jednej SMS je 5 Eur. Alebo prostredníctvom sms v tvare START SRDCE budete touto sumou prispievať automaticky každý mesiac. Pravidelné príspevky môžete kedykoľvek bezplatne zrušiť textom STOP SRDCE. Rovnako môžete navštíviť stránku www.srdcepredeti.sk a pomôcť bankovým prevodom na Spoločné konto pre deti.

Galavečer Srdce pre deti si môžete pozrieť na obrazovkách televízie JOJ 3.decembra o 20:30.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy