Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nezanedbávajte svoje auto, vyhnete sa problémom
Zdielať na

Nezanedbávajte svoje auto, vyhnete sa problémom

BRATISLAVA / Viete, kde sa nachádza vo vašom aute, napríklad chladič alebo ako treba mať nahustené pneumatiky? Práve neznalosť základných technických parametrov môže vodičom poriadne znepríjemniť cestu.

Viete, kde sa do vášho auta dolieva voda do ostrekovača, kde sa kontroluje hladina oleja alebo, kde máte akumulátor? Tieto informácie sa vám zdajú úplne samozrejmé? Verte tomu, že väčšina vodičov má s tým problém.

Niektorí majitelia si myslia, že auto má slúžiť im a nie oni autu. To je pravda, ale pokiaľ chcú, aby im dlho a bezpečne slúžilo, treba dodržiavať určité pravidlá a nečakať, kým sa rozsvieti kontrolka. Potom už býva neskoro.

Hladina oleja 

Olej treba pravidelne meniť. Ideálne raz ročne. Nečakať, kým sa na prístrojovom panely rozsvieti červená kontrolka. "Čím viac človek jazdí po meste, čím viac má tých studených štartov, kratších vzdialeností, tým treba si na ten olej dať väčší pozor. Kontrolka by mala mať v zásade dve farby. Prvá je oranžová t. z. prejdeme ešte asi 500 km, druhá je červená, čo znamená okamžite zastaviť," dodal Peter Mihálik.

Hustota pneumatík

"Samozrejme tlak v pneumatikách je veľmi dôležitá položka, aj čo sa týka ovládateľnosti auta, aj samotnej spotreby. Niektorí prehusťujú, len kvôli tomu, aby mali nižší valivý odpor. nižšiu spotrebu. Keď je prehustené, zmenší sa dotyková plocha a teda aj ovládanie," dodal Peter Mihálik.

Dobrá viditeľnosť

Známe heslo "Vidieť a byť videný," platí pri šoférovaní dvojnásobne a hlavne v zimnom období, je preto dobré si priebežne umyť predné, ale aj zadné svetlá a skontrolovať, či sa vám v niektorom zo svetiel nevypálila žiarovka. Vidieť treba aj cez predné okno a netreba zabúdať na vodu do ostrekovačov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy