Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slovenský mladík dostal v Rakúsku doživotie, vinu popiera
Zdielať na
Krimi

Slovenský mladík dostal v Rakúsku doživotie, vinu popiera

VIEDEŇ / Na doživotie za brutálnu vraždu odsúdil rakúsky súd v Innsbrucku 25-ročného Slováka. Mladík svoju vinu popiera. Jeho právny zástupca už počas procesu poukazoval na viacero nezrovnalostí. TV JOJ má k dispozícií posudok, ktorý spochybňuje tvrdenia rakúskych znalcov.

Medzi hlavné dôkazy prokuratúry patrili odtlačky prstov a nohy, ktoré boli umiestnené v krvi obete. Podľa rakúskeho znalca mali patriť mladému Slovákovi. Jeho obhajca však už na súde tieto dôkazy spochybňoval. "Porotcovia založili svoje rozhodnutie na tom, že odtlačky prstov a nôh nájdené na mieste sa dajú na základe daktyloskopického a antropologického znaleckého posudku priradiť môjmu klientovi a preto musí byť páchateľom," píše sa v stanovisku právnika Hermanna Riedera.

Podľa právnika mladého Slováka súd odmietol prijať 18 dôkazov s odôvodnením, že nie sú nevyhnutné pre určenie viny, prípadne, že neprinášajú žiadne nové fakty. "Prokurátor má právo sa opierať aj o tie dôkazy ktoré boli vykonané v prípravnom konaní, ale potom musia byť vykonané priamo, ústne a bezprostredne v konaní pred súdom. To isté právo má aj samotný obžalovaný," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Zdá sa, že ani po rozhodnutí najvyššieho rakúskeho súdu, po ktorom mladému Slovákovi vymerali doživotný trest prípad nekončí. "Sľúbil som, že podám sťažnosť na Európskom súde pre ľudské práva, ktorú pripravím na budúci týždeň," dodal Rider.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy