Zatiahnuté
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Burina a hrdzavé vleky. Známe lyžiarske stredisko na Liptove chátra
Zdielať na

Burina a hrdzavé vleky. Známe lyžiarske stredisko na Liptove chátra

LIPTOV / Namiesto upravených zjazdoviek burina a hrdzavé vleky. Takýto osud postihol viaceré menšie lyžiarske strediská na Slovensku. Nevyhol sa ani turistami vyhľadávanej Jánskej doline. Vlastnícke spory sa zrejme nepodarí vyriešiť ani tento rok.

Na v minulosti prosperujúce lyžiarske stredisko je dnes pohľad, pri ktorom sa tlačia slzy do očí. Za štandardných okolností by boli prípravy na novú sezónu v plnom prúde, na Javorovici to však vyzerá ako po veternej smršti.

Lyžiarske centrum sa pred dvoma rokmi dostalo do finančných problémov. Keďže obci ani súkromnému podnikateľovi, ktorí mali v spoločnosti rovnaký podiel, sa nepodarilo nájsť spoločnú reč, stredisko sa vlani v októbri ocitlo v konkurze.

Obľúbené stredisko tak s najväčšou pravdepodobnosťou zostane zatvorené aj druhú zimu po sebe. Záujemcov o prevádzkovanie strediska Javorovica bolo dosiaľ niekoľko, veriteľský výbor však ich ponuky odmietol. Aj to je dôvod, prečo sa počet optimistov v doline blíži k nule.

Obec tak môže prísť nielen o návštevníkov, ale aj množstvo peňazí. Najmä hotelieri si uvedomujú, že dôvera sa stráca veľmi rýchlo. No „nasucho“ by návštevníci Jánskej doliny predsa len nemali zostať. Z obce budú premávať skibusy a bude vybavená alternatívna lyžovačka v Jasnej.

Súvisiace články