Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Skleróza multiplex je veľkým strašiakom, toto by ste o nej mali vedieť
Zdielať na

Skleróza multiplex je veľkým strašiakom, toto by ste o nej mali vedieť

BRATISLAVA / Skleróza multiplex, teda zápalové ochorenie centrálnej nervovej sústavy, je pre ľudí strašiakom. Nedá sa liečiť, ale lekári vedia ovplyvniť príznaky. Aby pacient mohol viesť plnohodnotný život, mať rodinu a prácu, je dôležité diagnostikovať ju včas.

Prísť včas. Toto vraj často rozhodne o tom, či pacient s touto diagnózou postupne skončí s paličkou a neskôr na vozíčku, alebo bude viesť plnohodnotný život s preventívnou liečbou.

Janka je pacientka so sklerózou multiplex. Najskôr prvé príznaky tejto chorobe nepripisovala. Dnes zmenila životný štýl. Viac sa venuje sebe a liečba jej umožňuje, aby sa choroba neprejavila v plnej sile a ona mohla žiť úplne normálne.

Zhoršené videnie, slabosť, únava, strata kontroly nad niektorými časťami tela. Príznakov je naozaj široké spektrum.

Stratený čas sa totiž pri tejto chorobe nedá dobehnúť. Na Slovensku je okolo osem a pol tisíca pacientov, číslo ale nemusí byť konečné.

Príčina vzniku je nejasná. Rolu zohráva genetika, ale aj faktory, ktoré vieme ovplyvniť, napríklad fajčenie či málo vitamínu D. Či sa stav pacientov, ich pamäť či grafomotika priebežne nezhoršuje, zisťujú aj sestričky špeciálnymi testami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy