Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kiska: 17. november je najvýznamnejší deň našich novodobých dejín
Zdielať na

Kiska: 17. november je najvýznamnejší deň našich novodobých dejín

BRATISLAVA / Dnešný deň, 17. november, je najvýznamnejší deň v našich novodobých dejinách. Povedal to dnes prezident Andrej Kiska pred stretnutím so študentmi a bývalými väzňami komunistického režimu.

Týmto dňom sa podľa Kisku uzavrel oblúk kľukatej cesty nášho národa k slobode, demokracii a k našej vlastnej demokratickej štátnosti. Kiska v prejave takisto povedal, že dnes sú mnohí nespokojní a z roka na rok nespokojnejší. Dnes ale máme slobodu veci meniť, môžeme slobodne vo voľbách vymeniť vládu a aktívne sa zapojiť do politiky. Bojovníkmi za demokraciu sú podľa hlavy štátu predovšetkým mladí ľudia. Hoci má mládež právo ísť žiť do zahraničia, Kiska prítomným študentom prízvukoval, že Slovensko ich potrebuje.

"Sloboda a demokracia, ktorú sme 17. novembra 1989 získali, boli príležitosťou – a obsah týmto dvom slovám odvtedy dávame každý deň znova a znova, a to tým, ako sa k našej slobode a demokracii správame,“ povedal Kiska v príhovore. Podľa prezidenta sme v tento deň mnohí nespokojní a zdá sa mu, že možno z roka na rok aj nespokojnejší. "Pokiaľ máme slobodu a demokraciu, nespokojnosť môžeme vyjadriť, môžeme kritizovať, ale aj to najdôležitejšie – našu nespokojnosť môžeme pretaviť do nápadov, ako veci zmeniť,“ skonštatoval Kiska a dodal, že môžeme vládu a politikov, ktorí sa nám nepáčia, vo voľbách slobodne vymeniť.

"Každý sa môže do politiky aktívne zapojiť. Nikto síce za nás našu prácu neurobí, ale to, čo urobíme pre seba a pre naše Slovensko, nám už nikto nikdy nevezme,“ povedala hlava štátu pred študentmi.

Za bojovníkov za slobodu a demokraciu v prítomnosti aj budúcnosti prezident označil mladých ľudí. "Mladá generácia vždy bola kritická k tej predchádzajúcej, vždy bola nositeľom požiadaviek na zmeny. Aj dnes cítiť sklamanie medzi mnohými mladými ľuďmi a na rozdiel od generácie našich rodičov a starých rodičov máte vy, mladí ľudia, možnosť slobodne sa rozhodnúť, využiť možnosť, ktorú nám členstvo v EÚ poskytuje a ísť žiť do inej krajiny. Ale naše, tak krásne Slovensko, vás potrebuje,“ povedal Kiska študentom. Podľa neho Slovensko potrebuje zanietenosť a srdcia mladých. “Možno už nedokážeme odovzdať alebo vysvetľovať vašej generácii hodnotu toho, čo sme my nemali. A čo je pre vašu generáciu samozrejmosť – slobodu a demokraciu,“ dodal Kiska.

Prezident sa prihovoril aj pedagógom, ktorí podľa neho robia viac, ako musia. Každý deň poctivo robia svoju prácu a sú pripravení dať svojej profesii viac, ako je ich povinnosť. Pedagógom tiež povedal, že sú príkladom pre mnohých.

Kiska na záver príhovoru pogratuloval všetkým občanom k dnešnému sviatku. "Nech sa darí nášmu krásnemu, slobodnému a demokratickému Slovensku. Nech sa darí slobodnej a demokratickej Európe,“ uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy