Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Odkladanie tehotenstva prináša riziká
Zdielať na

Odkladanie tehotenstva prináša riziká

BRATISLAVA / Odsúvanie materstva do vyššieho veku prináša viaceré riziká, napriek tomu sa mnoho žien rozhoduje pre prvé dieťa až po 30, či 35 rokoch veku. Hľadajú správneho partnera, chcú si stabilizovať finančnú situáciu či vybudovať kariéru. No tehotenstvo je napokon to, čo sa im už nemusí podariť.

Plodnosť ženy je biologicky limitovaná. Na rozdiel od muža je pre ňu prelomovým obdobím vek medzi tridsiatym piatym až štyridsiatym rokom. Vtedy už plodnosť dramaticky klesá a po štyridsiatke môže otehotnenie predstavovať dokonca vážny problém. Potvrdzuje to aj embryologička, Iveta Konýčková: "Ideálny vek na dieťa je okolo 25 - 30 rokov, v každom prípade, do 35 rokov by žena mala mať už aspoň jedno dieťa." Kým muž môže produkovať spermie neustále, žene počet vajíčok vekom klesá a navyše aj starnú.

Nemusí to ísť prirodzene, ani s pomocou

Úspešnosť umelého oplodnenia je takmer 50 percentná, ak ho žena podstúpi do 35 rokov. Potom už dramaticky klesá. "Medzi 35 - 40 rokom je úspešnosť zhruba 25 percent, okolo 40 roku je to len 10 percent a po 45 roku je to menej, ako jedno percento," upresňuje Iveta Konýčková. Ak sa žene nedarí otehotnieť prirodzene, ani s pomocou umelého oplodnenia vlastných vajíčok, možnosťou sú ešte darované vajíčka. Darkýň je síce menej, ako darcov spermií, no v databáze sa dá vybrať, aj so zachovaním zhody požadovaných znakov medzi darkyňou a nádejnou mamičkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy