Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Počasie: Farebná jeseň
Zdielať na

Počasie: Farebná jeseň

Zdroj: Thinkstock

A ozaj, jesenná farebná škála je veľmi pestrá. Prevládajú rozličné odtiene červenej, cez jasnú, tehlovú, až po takmer hnedú. Pri pekne modrej oblohe sa farebné listy pekne vynímajú.

Ale prečo vlastne listy menia svoju farbu?

Na jeseň, pri skracujúcich sa dňoch a predlžujúcich sa nociach, sa chlorofyl, rozkladá, jeho funkcia a funkcia listov pri fotosyntéze sa skončila.  Listy začínajú meniť svoju farbu. Zelená sa stráca, nahradzujú ju iné farby, žltá, červená, hnedá... Je to preto, že chlorofyl –zelené farbivo pomaly mizne a začínajú na listoch prevládať farbivá, ktoré tam síce boli aj v lete, ale práve zelené farbivo ich zatienilo.  Listy sa sfarbia a opadnú zo stromu.

Ak by na strome zostali, strom by mohol vyschnúť. Listy totiž aj v zime vyparujú vodu, a teda aj v zime by sa voda z listov odparovala. Lenže v zime by sa nemala ako doplniť. Voda síce v pôde je , ale je tá je často zmrznutá . Strom by mohol postupne vyschnúť.

Podľa toho, ako sa dlho listy na stromoch udržali, naši predkovia predikovali trvanie zimy. Podľa jednej z pranostík, ak zostane lístie na stromoch až do Martina, čaká sa dlhá a tuhá zima.

Listov na stromoch je stále menej a menej, ale to nič o nastupujúcej zime nehovorí

Očakáva sa však počas budúceho týždňa, že v prúdení studeného a vlhkého vzduchu od severozápadu až severu k nám, sa bude postupne hranica sneženia znižovať a veru to vyzerá tak, že budúci týždeň by sme sa mohli snehovej vločky dočkať aj v nížinách Slovenska. Samozrejme, nebude z toho kalamita, ale snehové prehánky by mohli potvrdiť, že Martin chodí na bielom koni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy