Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Za úspechom Dominiky Cibulkovej je mentálny kouč
Zdielať na

Za úspechom Dominiky Cibulkovej je mentálny kouč

BRATISLAVA / Tréner ju presviedčal o tom, že na to má a ona tomu uverila. Za úspechom Dominiky Cibulkovej stojí nielen jej tvrdý tréning, ale aj jej hlava. Tenisti na kurte nezápasia iba so súpermi, ale aj s vlastnými myšlienkami. Tie Dominikine sa snaží krotiť mentálny kouč.

Víťazstvo na turnaji majsteriek je úspechom aj dlhodobej spolupráce Dominiky s Radkom Šefčíkom. "Napríklad pred finále v Singapure, každý sí myslí, že tam musí byť špeciálny mentoring pred zápasom, áno, bolo to, ale ten proces začal už rok a pol predtým. Nikdy to nie je, že pred veľkým zápasom sa dejú extra veci, len sa pokračuje. Keď sa deje niečo veľké, tak je to problém," povedal mentálny kouč Radek Šefčík.

Komunikujú aj online

Keď je Dominika v zahraničí tak so svojím mentálnym koučom komunikuje cez Skype alebo telefón. Počas turnaja je to aj každý deň. Pracujú na koncentrácii a na sebadôvere, ale aj na tom, ako sa nezľaknúť víťazstva. "Neviem, či sa budem vyjadrovať ku konkrétnym cvičeniam do detailov. Je to proces, ktorý jej pomáha zvládať nastavenie hlavy pred zápasom, počas zápasu aj po zápase. Ten zápas sa nevyhráva v momente keď sa hraje, ale v momente keď sa nehraje," dodal Radek Šefčík.

Robí si zápisník

Dominika, aktuálne svetová päťka si vedie aj mentálny zápisník. Zapisuje si ako cíti pred tréningom, počas zápasu, ale aj po ňom. "Je tam kopu vecí, z minulosti ako zvládala, alebo nezvládala ťažké momenty v minulosti. Ako tie momenty znovu prenastaviť a ako ich zlepšiť," dodal Šefčík.

Hecuje sa

Na dvorci je Dominika stále v pohybe a povzbudzuje sa. Práve toto jej pomáha udržať sa v koncentrácii a nedáva priestor negatívnym myšlienkam. "Keď sa povzbudzujem, keď som úplne nažhavená na kurte, tak vtedy to je hladina môjho najlepšieho výkonu a vtedy viem podávať najlepšie výkony," povedala Dominika Cibulková.

Loptička po loptičke

Mentálny kouč učí víťazku turnaja Masters, ako nepremýšľať nad chybami, ktoré urobila v zápase a aby sa sústredila na prítomnosť a hrala loptičku po loptičke. "To je kľúčový mentálny princíp, byť v momente, tu a teraz," dodal Šefčík.

Okrem mentálnej sily je za kľúčovým úspechom, kondička, technika a chémia celého tímu. "Stále musím určite pracovať na mentálnej stránke, noehovorím, že je to len o tom, ale je to skladačka mozaiky," dodala Cibulková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy