Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Národný cintorín okrem Martina aj v Bratislave
Zdielať na

Národný cintorín okrem Martina aj v Bratislave

BRATISLAVA / Národný cintorín máme zatiaľ iba v Martine. Ešte v 60. rokoch ho vyhlásili ako miesto posledného odpočinku mnohých slávnych osobností Slovenska. Teraz prichádza návrh, aby vznikol ďalší. A to v Bratislave.

Bratislava by tak mala dôstojné miesto odpočinku pre významné osobnosti. Rovnako ako Viedeň, Londýn, či napríklad aj Washington.

Miestom ďalšieho národného cintorína by sa mohol stať jeden z najstarších bratislavských - sv. Ondrejský, ktorý je od roku 1988 kultúrnou pamiatkou.

Svoj návrh chce Ján Budaj predniesť tak poslancom Národnej rady ako aj mestského zastupiteľstva.

V tomto smere sa zatiaľ na súčasné vedenie hlavné mesta s takouto iniciatívou nikto neobrátil.

Oficiálne rokovanie sa zatiaľ neuskutočnili ani s Bratislavskou arcidiecézou.

“Arciediecéza je samozrejme otvorená pre rozhovory o tejto veci avšak jej predstavitelia by neradi čokoľvek dopredu odkazovali prostredníctvom médií,“ hovorí Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenska.

 Pri pochovávaní chýba koncepčnosť

Myšlienka vzniku národného cintorína v Bratislave sa zrodila - podľa Jána Budaja - preto, lebo v pochovávaní významných osobností v hlavnom meste Slovenska chýba koncepčnosť.

Na cintoríne sv. Ondreja sú miesta posledných odpočinkov viacerých známych osobností. V súčasnosti sa na ňom pochováva iba výnimočne. Naposledy to bol prvý slovenský prezident Michal Kováč.

Projekt národného cintorína v Bratislave by nemal ohroziť už ten existujúci martinský. Práve naopak. Mal by naň nadviazať.

Je však už teraz jasné, že celý proces vytvorenia národného cintorínu v Bratislave môže trvať aj niekoľko rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy