Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súd vypočul Peťka, ktorého spred školy zobral otec. Zostáva u matky
Zdielať na

Súd vypočul Peťka, ktorého spred školy zobral otec. Zostáva u matky

BRATISLAVA / Prípad Peťka, ktorého otec spred školy v Bratislave násilím odvliekol do zahraničia, je na konci. Po dlhých peripetiách sa chlapec vrátil a nasledovali súdne ťahanice.

Okresný súd najskôr v tomto prípade rozhodol, že Peťko sa má so svojím otcom vrátiť do Spojených štátov amerických, odkiaľ ho matka priviezla na Slovensko neoprávnene. Chcela tu s ním začať nový život. 

Jeho otec ale nepočkal na právoplatnosť rozhodnutia Okresného súdu a Peťka zobral spred školy do zahraničia. Policajti z Interpolu ho vypátrali v Taliansku. Tam ho zastavili na ceste, keď chcel nastúpiť na loď smerom do Grécka. Najskôr skončil na polícii a potom v ústave, kde strávil niekoľko týždňov. 

Po niekoľkých týždňoch sa dostal na Slovensko a opäť začal žiť so svojou mamou v Bratislave. Krajský súd výnimočne vypočul aj Peťka. Aj za prítomnosti psychológa súd usúdil, že keď začal hovoriť o otcovi, sa mu tisli slzy do očí, že chlapec s otcom žiť nechce. "Akonáhle sme začali rozprávať o týchto otázkach sťahovania sa do Ameriky, či už s matkou, bez matky, alebo proste akýkoľvek spôsob, maloletý znervóznel, tisli sa mu slzy do očí a takýto postup rázne odmietal." povedala sudkyňa.

Chlapec zostáva pri matke. Rozhodnutie krajského súdu je definitívne, právoplatné bude po doručení obom stranám. "Odvolací senát prihliadol na článok 13 dohovoru o občianskoprávnych aspektoch medzinárodných únosov detí, podľa ktorého súd dal na názor maloletého." povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy