Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VÚC vyzýva ľudí, ktorých ilegálne operoval chirurg, aby sa prihlásili na úradoch
Zdielať na

VÚC vyzýva ľudí, ktorých ilegálne operoval chirurg, aby sa prihlásili na úradoch

BRATISLAVA / Plastický chirurg, ktorý v Bratislave údajne ilegálne operoval ľudí, prestal komunikovať s úradmi. Aj s televíziou JOJ, s ktorou si dohodol osobné stretnutie. Podľa bratislavského samosprávneho kraja stále zadržiava zdravotnú dokumentáciu svojich pacientov. Župa od neho požaduje zdravotné karty. Obáva sa, že môžu byť zneužité.

Podľa Bratislavského samosprávneho kraja je evidentné, že v podozrivej chirurgickej klinike v centre Bratislavy vykonával neatestovaný lekár závažné operačné zákroky a v kartotékach sa nachádzajú zdravotnícke záznamy, ktoré patria župe. Preto ich žiadajú od podozrivého doktora a konateľov kliniky, no doteraz neúspešne. 

K celej veci sa mal podozrivý lekár cudzinec, ktorý mal vyštudovať medicínu na Slovensku, vyjadriť osobne na bratislavskej VÚC už v pondelok. Rovnako sľúbil, že osobne pre TV JOJ vysvetlí, ako vykonával operácie a prečo, keďže na to nemá potrebné vzdelanie a atestácie.

"Celé toto nedorozumenie spôsobila krehká čiara medzi estetickou medicínou a estetickou chirurgiou. Všetko vysvetlím v stanovisku, ktoré pripravím so svojim právnikom," napísal v piatok do sms správy.

Lekár neprišiel ani na pondelkové dohodnuté stretnutie, na ktorom mal úradom všetko vysvetliť.

Podľa župy je reálna obava z toho, že citlivé lekárske záznamy o pacientoch, ktorí na klinike podstúpili závažné operačné zákroky, môžu byť zneužité, prípadne môžu skončiť aj mimo územia Slovenska. VÚCka žiada ľudí, ktorí na klinike podstúpili operácie, aby sa okamžite prihlásili na úradom zriadený mail, osobne alebo telefonicky.

Bratislavská župa sa zatiaľ na pomoc polície neobrátila, nemá informácie o počte zdravotníckych kariet ani pacientov, ktorí služby predmetnej kliniky vyžili.

Podľa slov Mariána Kollára zo Slovenskej lekárskej komory je zarážajúce, že doteraz v priestoroch kliniky nevykonali orgány činné v trestnom konaní zásah pre účely získania zdravotných dokumentov a identifikáciu ľudí, ktorých podozrivý doktor s jeho operačným tímom podrobil náročným operáciám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy