Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Danko bude kandidátom na odvolávanie z funkcie, tvrdí Matovič
Zdielať na

Danko bude kandidátom na odvolávanie z funkcie, tvrdí Matovič

BRATISLAVA – Predseda parlamentu Andrej Danko bude v prípade schválenie novely rokovacieho poriadku podľa lídra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča oprávneným kandidátom na odvolávanie z funkcie.

“Má toho na rováši veľa. Toto už bude len čerešnička na torte,“ vyhlásil Matovič. Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku väčšina členov klubu dala Dankovi pri voľbe predsedu parlamentu na základe politických dohôd hlas.

“Ja to teraz ľutujem. Prípadné odvolávanie Danka považujem za možný reparát. Nemôžem dnes povedať, že by bol môj predseda,“ povedal Vašečka.

O novele Rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky bude parlament rokovať ešte na konajúcej sa októbrovej schôdze. Danko v zmenách napríklad navrhuje, že nedodržanie navrhovanej maximálnej dĺžky rečníckeho času v rozprave 30 minút, používanie mobilných telefónov v rokovacej sále parlamentu či vnášanie transparentov do pléna môže stáť poslancov až 2 000 eur.

 Predseda parlamentu pre všetkých

 OĽaNO chce, aby sa predseda NR SR vzdal členstva v politickej strane, aby nevystupoval v mene politickej strany a nepôsobil v jej prospech. Takýto návrh zmeny ústavy predloží OĽaNO na novembrovej schôdzi.

Ako povedala dnes na tlačovej besede poslankyňa za hnutie Veronika Remišová, Andrej Danko sa pri zmene rokovacieho poriadku odvolával na pravidlá, ktoré platia v iných krajinách, napríklad vo Veľkej Británii.

“Preto navrhujeme, aby po vzore Veľkej Británie - krajiny s dlhoročnou tradíciou parlamentnej demokracie - sa predseda NR SR vzdal členstva v politickej strane, aby nevystupoval v mene politickej strany a nepôsobil v jej prospech. Tieto obmedzenia platia vo Veľkej Británii aj po skončení výkonu funkcie predsedu parlamentu a mali by zaručiť, že predseda je naozaj nestranný,“ uviedla.

 Odlišný meter na poslancov

Z krátkeho pôsobenia Andreja Danka na čele národnej rady však podľa Remišovej vidíme, že na poslancov sa nepoužíva rovnaký meter.

„Andrej Danko opozičným poslancom v pléne nadáva, že z nás ide zlo, o opozičných poslankyniach sa vyjadruje, že sú „hysterické“, navrhuje zvieracie kazajky pre poslanca, prípadne sa kolegu poslanca znevažujúco pýta, „či ho otec v detstve bil“.

"Keď sa od témy prerokovávaného zákona odchýli slušným spôsobom poslanec opozície, predsedajúci ho často napomínajú ako učiteľka v škole. Keď však kolegov uráža Andrej Danko, predsedajúci sa mlčky prizerá,“ konštatovala. Obavy, že disciplinárne konania a pokuty sa budú zneužívať len proti opozičným poslancom, najmä na ich umlčanie, sú teda podľa nej viac ako opodstatnené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy