Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Tretí dôchodkový pilier treba zatraktívniť aj úľavami z daní
Zdielať na

Tretí dôchodkový pilier treba zatraktívniť aj úľavami z daní

BRATISLAVA / Ako piate koleso na voze sa môže cítiť tretí dôchodkový pilier oproti ostatným dvom. Odborníci by preto radi videli pri tomto sporení väčšiu motiváciu pre ľudí. Najmä zo strany štátu. Zamestnávatelia napríklad žiadajú vyššie daňové zvýhodnenie v treťom pilieri. Myšlienke sa nebráni ani rezort práce. Ide tak o výnimočnú zhodu sociálnych partnerov.

Na Slovensku mame tri dôchodkové piliere. A treba povedať, že ten tretí za tými dvoma významne zaostáva.

“DDS je na kruhovom objazde a hľadá smer,“ hovorí Peter Brudňák, zástupca Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností.

V Česku je v ňom približne 5 miliónov ľudí, kým na Slovensku 725 tisíc. Tretí pilier pritom v rámci investovania a myslenia na budúcnosť nie je na zahodenie.

“Ak sa priráta aj príspevok zamestnávateľa, tak je to super,“ hovorí Pavel Škriniar, finacnahitparada.sk.

Zamestnávatelia by pri treťom pilieri uvítali viac pomoci od štátu. Podľa viceprezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislava Machunku – motivácia sa dá dosiahnuť predovšetkým daňovými úľavami, ktoré by malo byť rozsiahlejšie.

V súčasnosti si pritom môžu sporitelia tretieho piliera znížiť svoj základ dane o zaplatené príspevky v sume najviac 180 eur ročne. Zamestnávatelia chcú od štátu toho viac.

“A to znížením zdravotných odvodov, znížením daňových základov vo väzbe na príspevky do doplnkového dôchodkového sporenia,"  hovorí zástupca Republikovej únie  Martin Pitorák.

 Dosiahli spoločnú reč

Výnimočne spoločnú reč našli tento raz s firmami aj odborári. Prezident Konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár je za zatraktívnenie, aby bol systém zaujímavejší pre zamestnancov a zamestnávateľov.

A úplne proti nie je ani rezort práce. Súčasťou legislatívy, ktorú by malo ministerstvo práce začať pripravovať v budúcom roku, by mala byť aj možnosť preddôchodku. Ten by umožnil využiť úspory v tomto systéme na predčasný dôchodok bez jeho krátenia. Otvorenou otázkou zostáva výška poplatkov.

Stabilite pilierov vo všeobecnosti neprospieva čas.

“Aby politici  vedeli, že siahať na to je tabu,“ dodáva Rastislav Machunka,

Súvisiace články

Najčítanejšie správy