Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tento týždeň nás čakajú hmly, môžu spôsobiť depresiu
Zdielať na

Tento týždeň nás čakajú hmly, môžu spôsobiť depresiu

SLOVENSKO / Počasie má vplyv na našu výkonnosť fyzickú aj psychickú. To je známe už od 50. rokov minulého storočia, keď nemeckí lekári zistili, že aktuálne počasie sa podpisuje pod stav nášho ochorenia. Tento týždeň Slovensko čaká hmlisté počasie.

Psychiatri si zase všimli, že aj nedostatok slnečného žiarenia, chýbajúce hormóny tvoriace sa pod vplyvom slnka, majú veľký vplyv na duševné zdravie. Všimli si, že na jeseň a v zime pribúda ľudí trpiacich depresiou, nechuťou do života či smútkom.

"Ak patríte k tým, čo potrebujú pre svoj dobrý pocit zo života slnko, tak tie nasledujúce dni budú pre vás ťažké," varuje meteorologička Najlepšieho Počasia Miriam Jarošová. 

Sychravo a vlhko

Od utorka až do nedele sa pripravme na sychravé, hmlisté a vlhké počasie. Na mnohých miestach sa objaví občasný dážď, mrholenie. Zrážky nebudú výdatné, ale podporia "nezdravý“ charakter počasia. Denná teplota sa bude pohybovať v intervale od 6 do 13°C.

Vietor zväčša slabý, iba zajtra bude silnejší, od juhovýchodu v nárazoch až okolo 55 kilometrov za hodinu.

Žiaľ, výraznejšia zmena v počasí, ktorá by rozohnala hmly a vlhkosť, sa v najbližších dňoch nečrtá.

Americkí psychiatri zaoberajúci sa vplyvom hmlistého počasia na duševné zdravie odporúčajú pre všetkých takto postihnutých pravidelné telesné cvičenie, stretávanie s ľuďmi a venovanie sa činnostiam, ktoré prinášajú radosť. "Veru, aj pod zamračenou oblohou sa dajú prežiť iskrivé dni," dodáva Miriam Jarošová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy