Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bývalý prezident Michal Kováč: Muž, ktorý sa vzoprel Mečiarovi
Zdielať na

Bývalý prezident Michal Kováč: Muž, ktorý sa vzoprel Mečiarovi

BRATISLAVA / Michal Kováč, ktorý bol prvým prezidentom samostatnej Slovenskej republiky, sa zdal byť nevýrazným politikom, ktorý bol v tieni vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara. Stal sa ale symbolom odporu proti mečiarizmu. Ako osobnosť ukázal svoju osobnú odvahu, slušnosť i pokoru.

Michal Kováč patril k tým, ktorí postavili Vladimíra Mečiara do čela krajiny. O pár rokov neskôr sa ale všetko zmenilo a prezident sa stal symbolom vzdoru proti vtedajšiemu premiérovi.

"Pán premiér nie je schopný partnersky spolupracovať a viesť korektný dialóg. Nedokáže zjednocovať rôznorodé zoskupenia občanov a znásobovať politickú energiu štátu. Vzhľadom na jeho podozrievavosť dokáže spolupracovať len s ľuďmi, ktorí sú mu nejakým spôsobom zaviazaní," týmto parlamentným prejavom z marca 1994 sa vtedajší prezident Michal Kováč prvýkrát verejne vzoprel premiérovi Mečiarovi. Na dlhé roky sa následne stal jediným ústavným činiteľom na Slovensku, ktorý vystupoval proti vtedajšiemu premiérovi.

Michal Kováč bol spoluzakladateľom Hnutia za demokratické Slovensko. Po zvolení do funkcie vyhlásil, že ho proti Vladimírovi Mečiarovi nikto nedostane. Po roku ale premiérove praktiky nepodporoval a stal sa jeho najtvrdším kritikom.

Nezhody pre Lexu

Konflikt medzi Mečiarom a Kováčom spustila premiérova požiadavka, aby na funkciu ministra privatizácie vymenoval Ivana Lexu.

"Zdôvodňoval to tým, že HZDS už nemá peniaze ani na výplaty, že pravdepodobne budú predčasné voľby a hnutie peniaze potrebuje," vysvetľoval vtedy prezident v parlamente.

Ivanovi Lexovi ale Kováč nedôveroval, a preto ho za ministra nevymenoval. V Mečiarových rukách ale zostalo spravovanie ministerstva a z nevymenovaného Lexu sa obratom stal štátny tajomník.

Týmto premiérovým činom vzápätí padla vláda. Niekoľko dní po prezidentovom prejave národná rada odvolala Mečiara z funkcie predsedu vlády a vyhlásila predčasné voľby na jeseň 1994. Z nich opäť vyšlo víťazne HZDS.

Zavlečenie Michala Kováča mladšieho

Práve nezhody ohľadne politickej budúcnosti Ivana Lexu úplne vyhrotila vzťahy medzi prezidentom a premiérom.

O rok a pol po Kováčovom prejave v parlamente maskovaní muži zavliekli jeho syna do rakúskeho Hainburgu. Za únosom podľa výsledkov vyšetrovania stála Slovenská informačná služba, ktorej šéfom bol v tom čase práve Ivan Lexa.

​Podľa zverejnených informácií dôsledkom únosu malo byť odstúpenie prezidenta Michala Kováča z funkcie, čo mohlo byť snahou vtedajšej vlády pre neustále konflikty medzi ňou a hlavou štátu. Prezident ale vo funkcii zostal až do konca funkčného obdobia.

Po jeho odchode prezidentský úrad viedol dočasne Vladimír Mečiar. Hneď na druhý deň po zvolení prijal amnestie, kotré bránia vo vyšetrení zavlečenia Michala Kováča mladšieho.

Pre vzťah Mečiarovej vlády v vtedajšiemu prezidentovi Michalovi Kováčovi sa Slovensko dostalo aj do povedomia európskych inštitúcií. Tie upozorňovali na nedodržiavanie demokracie v našej krajine.

Najčítanejšie správy