Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Najznámejšie prípady nehôd, pri ktorých zomreli chodci
Zdielať na

Najznámejšie prípady nehôd, pri ktorých zomreli chodci

BRATISLAVA / Tragická udalosť, ktorá poznačila život politika Daniela Lipšica, sa stala aj iným slovenským osobnostiam. V minulosti viacerí známi ľudia, ktoré sedeli za volantom, zrazili a usmrtili chodca.

Najznámejšie prípady

Herec Marián Labuda st. v novembri 2005 na českej diaľnici D1 v metelici narazil do stredových zvodidiel, kde boli v tom čase dve ženy. Obe zomreli. Herca odsúdili na 10 mesiacov podmienečne a skúšobnú lehotu 30 mesiacov. 

Vodák Michal Martikán v novembri 1997 prekročil rýchlosť pri obci Veľké Zálužie. Zrazil muža, ktorý v nemocnici zomrel. Keďže aj naďalej jazdil bez vodičského preukazu, hrozilo olympionikovi väzenie, pred ktorým ho zachránila milosť prezidenta Rudolfa Schustera. Vtedajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic toto rozhodnutie ostro kritizoval.

Bývalý poslanec Víťazoslav Moric v októbri 2004 v Považskej Bystrici zrazil 35-ročnú ženu. Tá išla cez cestu mimo priechodu pre chodcov. Na následky zranení zomrela. Súd Morica potrestal ročnou podmienkou a odobraním vodičského preukazu.

Na jún 2004 nikdy nezabudne herec Štefan Skrúcaný. Na priechode pre chodcov v Považskej Bystrici zrazil dôchodkyňu. Nedodržal povolenú rýchlosť, za čo dostal dva roky podmienečne s odkladom na tri roky. Neskôr súd vyhovel žiadosti o podmienečné odpustenie zvyšku trestu a tak už dva roky po tragédii mohol opäť jazdiť.

Práve Danielovi Lipšicovi ako vtedajšiemu ministrovi spravodlivosti sa ale nepáčilo, že zabávač dostal len podmienku, a tak sa obrátil na Najvyšší súd, kde na základe podnetu Jána Čarnogurského žiadal, aby Skrúcaného poslali za mreže.

Dvojročný podmienečný trest, ktorý Skrúcanému vyrúbila sudkyňa, bol podľa Lipšiva vzhľadom na smrteľné následky autonehody veľmi mierny.

"Ako minister spravodlivosti som podával dovolania nie v každom jednom prípade usmrtenia, ale len v tých prípadoch, kde pri usmrtení boli ešte porušené a závažným spôsobom dopravné predpisy," vyjadril sa vtedy Lipšic. 

Prísne tresty

Prísne, nepodmienečné tresty pre vodičov, ktorí spôsobia smrteľnú nehodu podľa expertky na trestné právo Lucie Kurilovskej, presadzoval Daniel Lipšic nielen v prípade Štefana Skrúcaného, ale pre všetkých vodičov, ktorí sa dopustia takéhoto trestného činu.

"Daniel Lipšic na poste ministra spravodlivosti, ale aj neskôr na poste ministra vnútra bol iniciátorom toho, aby sa sprísňovali tresty pri dopravných nehodách, kde bola spôsobená smrť. Aj na základe týchto iniciatív bol vydaný pokyn v rámci prokuratúry, kde sa viac-menej nariaďuje prokurátorom, aby navrhovali iba nepodmienečné tresty," ozrejmuje Kurilovská.

V prípade Štefana Skrúcaného súd napokon zohľadnil poľahčujúce okolnosti. Vinu si totiž priznal, prejavil ľútosť a snahu napraviť následky. Spolupracoval pri objasňovaní nehody a dovtedy trestaný nebol. Pozostalým sa ospravedlnil, odškodnil ich a syn zrazenej dôchodkyne mu odpustil.

"To sú veci, ku ktorým sa nechcem vracať a znova sa v tom nejakým spôsobom rýpať, chcem naozaj len zaželať veľa vnútornej sily, úprimnú sústrasť a všetkým veľa šťastných kilometrov,"  poveda Štefan Skrúcaný. 

Ako herec, tak teraz aj Daniel Lipšic sa dopustili trestného činu z nedbanlivosti, kde sa zvažujú všetky okolnosti. V prípade zabávača vtedy zohrali dôležitú úlohu poľahčujúce okolnosti.

​Poľahčujúce okolnosti

Podobné to môže byť aj v prípade Daniela Lipšica. Najväčšiu váhu pri rozhodovaní o vine a treste majú podľa expertky na trestné právo okolnosti, ako "keď sa páchateľ ku skutku prizná, oľutuje ho, pomáha skutok a jeho okolnosti objasňovať, či podal pomoc, eventuálne či okamžite reagoval".

​Na prípade, keď ide o poslanca parlamentu, myslí aj rokovací poriadok národnej rady, rovnako ako aj ústava.

"Pokiaľ by hrozilo, že má byť zadržaný, tak súhlas na zadržanie a datie do väzby musí dať mandátový a imunitný výbor. Pokiaľ by výbor súhlas nedal, poslanec by musel byť ihneď prepustený. Pokiaľ by dostal podmienku, mandát podľa ústavy nezaniká, pokiaľ by ale bol bezpodmienečne odsúdený, vtedy mandát poslanca by podľa ústavy mal zaniknúť," vysvetľuje predseda Mandátového a imunitného výboru NR SR Richard Raši.

Pozrite si chat z Novín o 16tej: 

​V tomto prípade sa väzobné stíhanie poslanca nepredpokladá. Daniel Lipšic v utorok popoludní sám predstúpil pred médiá. O vyvodení politickej zodpovednosti ale hovoriť nechcel.

"Príde aj čas, kedy bude potrebné hovoriť aj o tejto téme, ale dnes sú pre mňa prioritné témy rodina pozostalého a vyšetrovanie," povedal Lipšic. 

Podľa informácii televízie JOJ existuje videozáznam z bezpečnostnej kamery, ktorým disponuje polícia. Zachytáva priebeh celej nehody, čo môže Lipšicov opis tragédie potvrdiť alebo naopak vyvrátiť. 

Sedemdesiatdvaročný dôchodca Emil z Bratislavy po prevoze do nemocnice na následky vážnych zranení zomrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy