Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Naša ekonomika rastie rýchlejšie, budúci rok to má byť inak
Zdielať na

Naša ekonomika rastie rýchlejšie, budúci rok to má byť inak

BRATISLAVA / Slovenská ekonomika by mala v tomto roku rásť rýchlejšie, ako pôvodne rezort financií očakával. Zároveň však analytici rezortu znížili odhad rastu na nasledujúci rok.

Podľa prognózy by totiž v tomto roku mal hrubý domáci produkt na Slovensku reálne stúpnuť o 3,6 percenta. Čo znamená oproti júnovej prognóze navýšenie odhadu o 0,4 percentuálneho bodu. Prognózu hospodárskeho rastu na budúci rok analytici ministerstva financií zase znížili o 0,2 percentuálneho bodu na 3,5 percent. "Hospodársky rast by mal byť na úrovni 3.6 percenta" povedal Fico

Motorom slovenskej ekonomiky v tomto roku má byť domáci aj zahraničný dopyt. Spotreba domácností by mala dokonca podľa odhadov analytikov rezortu financií rásť vďaka priaznivému vývoju ekonomiky najrýchlejšie za posledných osem rokov.

Ťahúňom má byť automobilový priemysel

Významným faktorom je aj vývoj v automobilovom sektore, kde výroba automobilov smeruje k novému rekordu, čo potiahne dynamiku exportu nad hranicu 5 percent. "Vo všetkých krajinách, ktoré sú pre Slovensko dôležité to znamená, že Nemecko, Rakúsko, Holandsko, v týchto krajinách sa darí ekonomikám veľmi dobre to znamená, že z toho profituje aj Slovensko," povedal analytik Tatrabanky Juraj Valachy.

Trhu práce sa darí

Pri solídnom raste hospodárstva sa má podľa analytikov ministerstva dobre dariť aj trhu práce. Zamestnanosť by mala v tomto roku rásť o 2,1 percenta, v nasledujúcom roku o 1,5 percenta. Miera nezamestnanosti by tak mala klesať z tohtoročných 9,8 percenta na budúcoročných 8,5 percent.

Rekordné minimá

Podľa premiéra Roberta Fica by však mohla miera nezamestnanosti dosiahnuť rekordné minimá. "Môžeme pravdepodobne očakávať, že historicky najnižšiu mieru nezamestnanosti, ktorú sme mali v roku 2008, možno dotkneme už v roku 2016,“ povedal Fico.

Krajine sa darí, opizícia a firmy nevidia dôvod na pripravovanú daň z dividend. "Ja by som skôr hladal problém na výdavkovej strane ako na príjmovej, pretože Slovensku sa naozaj darí," povedal analytik Tatrabanky Juraj Valachy.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy