Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Začala sa výstavba závodu automobilky Jaguar Land Rover v Nitre
Zdielať na

Začala sa výstavba závodu automobilky Jaguar Land Rover v Nitre

NITRA / Poklepaním základného kameňa sa v utorok v Nitre začala výstavba závodu automobilky Jaguar Land Rover. Nová investícia prinesie 2 800 priamych pracovných miest, ďalšie miesta vzniknú u subdodávateľov. O prácu v automobilke prejavilo už záujem 40-tisíc ľudí.

Ako informoval operatívny riaditeľ Jaguar Land Rover v Nitre Alexander Wortberg, zamestnancov začnú prijímať na prelome rokov 2017 a 2018. Ľudí na vyššie pozície už teraz školia v Anglicku.

Ukončenie výstavby závodu predpokladajú o dva roky. V prvej fáze bude závod vyrábať 150-tisíc áut ročne, v druhej fáze sa má tento počet zdvojnásobiť.

Prvé auto v roku 2018

Ako uviedol generálny riaditeľ automobilky Ralf Speth, otvorenie nového závodu v Nitre je pre spoločnosť dôležitým krokom. Prvé auto plánujú vyprodukovať v roku 2018.

"Dúfam, že veľmi skoro v roku 2018,“ podotkol Speth. Uistil, že napriek brexitu Jaguar Land Rover neopúšťa Európu. "Slovensko leží v srdci Európy a jeho reputácia pre kvalitnú produkciu ho robí výbornou krajinou pre túto investíciu."

Predseda vlády Robert Fico označil začatie výstavby závodu za veľký úspech Slovenska, ktorý pomôže nielen nitrianskemu regiónu, ale celej krajine. „Mali sme sen vytvoriť jeden špičkový priemyselný park, ktorý by z pohľadu investorov potiahol Slovensko do prvej svetovej ligy,“ povedal premiér.

Dodávky po ceste aj železnici

Areál automobilky sa bude skladať z 350 300 metrov štvorcových zastavaných budovami a 316 400 metrov štvorcových zaberú komunikácie, parkovacie a spevnené plochy vrátane parkovania hotových vozidiel a skúšobnej dráhy.

Dodávky do závodu sa budú zabezpečovať cestnou aj železničnou dopravou.

Verejné obstarávanie na výstavbu terminálu intermodálnej dopravy vyhrala firma Strabag, ktorá realizovala aj prvú fázu terénnych úprav strategického parku. Hotový má byť najneskôr do 28. marca 2018.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy