Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vedci skúmajú drogy v odpadových vodách
Zdielať na

Vedci skúmajú drogy v odpadových vodách

BRATISLAVA / Vedci riešia problém antibiotík. Tie v našich splaškových vodách pomáhajú choroboplodným baktériám získať voči nim väčšiu odolnosť.

Vzorky na analýzu do laboratórií odoberajú z odpadových vôd, priamo v búdke, ktorá sa nachádza v areáli Čistiarne odpadových vôd. Prístroj si pomocou hadice každú polhodinu nasaje zhruba pol deci vody.

"Vytvára 24-hodinovú zlievku vzorky prítokovej vody. Potom sa zleje do kanistra a posiela sa do laboratória," popisuje Jozef Tichý z technologického oddelenia divízie ČOV Bratislava-Vrakuňa.

Rozbor vôd

V laboratóriu urobia rozbor a zisťujú výskyt rôznych látok. "V súčasnosti sa zaoberáme výskytom vybraných ilegálnych drog," prezrádza chemik a environmentalista Tomáš Mackuľak.

Príkladom sú hudobné festivaly, kde sa drogy môžu vyskytovať. "Výskyt ľahkých drog je na festivaloch dominantný," potvrdzuje Mackuľak.

Drogy

Počas niekoľkých rokov výskumu už dokážu odhadnúť, ktoré drogy na akom festivale budú v prevahe.

"Na tanečných sa vyskytuje extáza, na metalovom zase marihuana," odtajuje Mackuľak.

Výskyt drog na našich festivaloch je ale nižší v porovnaní s krajinami, akou je napríklad Holandsko.

"Daný festival na Slovensku nedokáže konkurovať bežnému dňu napríklad v Amsterdame," hovorí Mackuľak.

Výskumníci vedeckého tímu rovnako zisťujú aj takzvané legálne drogy, ako je alkohol alebo cigarety, ale aj niektoré druhy liečiv, napríklad antibiotiká.

"Problém je v tom, ako rezistencia vzniká a práve odpadové vody k problému prispievajú," informuje mikrobiologička Lucia Bírošová.

Odolnosť

Baktérie rôznych chorôb v odpadových vodách získajú voči antibiotikám väčšiu odolnosť. A takto odolné sa dostávajú do prostredia. "Príkladom sú zle umyté potraviny," dodáva Bírešová.

A keď následne človek, ktorý má odolnosť voči antibiotikám ochorie, nemusia mu lieky zabrať. A navyše môžu šíriť gény rezistencie na ďalšie baktérie.

Voči nim i voči ďalším látkam vedci hľadajú riešenia. Naši slovenskí už niekoľko takých majú.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy