Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odborári odmietajú cudzincov. Máme dosť nezamestnaných, odkazujú
Zdielať na

Odborári odmietajú cudzincov. Máme dosť nezamestnaných, odkazujú

BRATISLAVA / Slovenskí odborári a ministerstvo práce sa dostávajú do rozkolu so zamestnávateľmi. Odborárske združenie KOVO totiž odmieta celoplošné uvoľnenie pravidiel pri prijímaní ľudí z tretích krajín. Zamestanávatelia ale argumentujú tým, že nemajú odkiaľ zobrať nové pracovné sily.

Slovenskej ekonomike sa darí. OD minulého roka klesá nezamestnanosť. Momentálne je pod 9,5 percentami. Napriek tomu je stále vysoká. Zamestnávatelia majú napriek tomu stále väčší problém nájsť správnych ľudí. Mnohí nie sú kvalifikovaní. "Headhuntujú sa kuchári či čašníci," konštatuje výkonná riaditeľka portálu Profesia.sk Ivana Molnárová

"Na úrade práce je často databáza ľudí, ktorí sú tam, lebo tam musia byť. To ale neznamená, že aj chcú robiť," dodáva.

Zamestnávanie cudzincov

Firmy by preto uvítali, keby mohli jednoduchšie zamestnávať ľudí z takzvaných tertích krajín, teda cudzincov mimo Únie. Napríklad Ukrajincov, ktorí sú nám vzdialenostne i kultúrne blízko.

"Či už v službách, výrobe, share service centrách. Tam, kde sú šikovní mladí Ikrajinci, lebo jednoducho takých ľudí už Slovensko neponúka," vysvetľuje.

Celoplošne zjednodušenie pravidiel ale odmieta ministerstvo i odborári. V stredu to vyhlásil ich šéf na tlačovej besede. Na Slovensku máme z radov nezamestnaných dosť ľudí, ktorí môžu a chcú robiť.

"Pri 9,4 percentnej nezamestnanosti, hlavne vysokom podiele nezamestnaných mladých, si myslíme, že škôr sa treba zamerať na rekvalifikáciu. Máme tu stotisíc ľudí, ktorí sú schopní," konštatuje šéf Odborového zväzu KOVO Emil Machyna.

Riadená migrácia

Zamestnávatelia ale potrebujú ľudí hneď. Rekvalifikácia aj duálne vzdelanie trvá nejaký čas.

"Jedným z riešení je, že chceme otvoriť diskusiu o zavedení systému riadenej migrácie," hovorí tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. 

Predstavitelia firiem preto už aj pripomienkovali zákon o prijímaní ľudí z tretích krajín. Vyzerá to ale tak, že ťahajú za kratší koniec. Minister tvrdí, že keď, tak len individuálne podľa konkrétnych potrieb spoločností na konkrétne pozície.

"Požiadavky zamestnávateľov, čo sa týka súhlasu na trh práce z tretích krajín, boli za prvý polrok akceptované skoro na 90 percent," informoval minister práce Ján Richter. 

Vzdelávanie ľudí

Šéf odborárov okrem toho tvrdí, že o vzdelávanie ľudí by sa mali viac starať aj samotné firmy a agentúry. Nemali by to nechávať len na štát.

"V prvom rade je to úloha štátu," uzatvára Hošták. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy