Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stop hazardu pre celé Slovensko? Aktivisti chcú pomoc od Fica
Zdielať na

Stop hazardu pre celé Slovensko? Aktivisti chcú pomoc od Fica

BRATISLAVA / Kauza stratených petičných hárkov za zákaz hazardu v hlavnom meste neutícha. Občianskym aktivistom, ktorí zbierali podpisy v uliciach, trestné oznámenie na neznámeho páchateľa zrejme nestačí. Žiadajú, aby pomohol Robert Fico.

"Situácia je vážna a nie je to len kvôli nám. Je to kvôli všetkým občanom Slovenska, ktorých práva boli hrubo pošliapané," myslí si aktivista z Iniciatívy proti hazardu Michal Svetko. Aj keď primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal na margo stratených petičných hárkov odpovedal, že k dispozícii má kópie podpisov a petičná akcia je úspešná, občianskym aktivistom to nestačí.

Aktivisti tak reagujú na odovzdanú petíciu proti hazardu v Bratislave, z ktorej zmizlo 3 039 hárkov, pričom na jednom hárku je 16 - 17 podpisov. Petičnému výboru sa podarilo vyzbierať 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Na to, aby bola petícia úspešná, samosprávy potrebovali vyzbierať aspoň 106-tisíc podpisov od oprávnených voličov.

Zmena zákona

"My sme podpisy poctivo zbierali. A teraz vieme, že z právneho hľadiska sú kópie napadnuteľné a my nedovolíme, aby celé úsilie vyšlo nazmar. Platný zákon sa týka celého územia Slovenska. Ak by sa zo zákona veta o povinnosti 30 percent obyvateľstva vyňala, petíciu by sme ani nepotrebovali, stačilo by hlasovanie mestského zastupiteľstva," dodáva Michal Svetko.

So žiadosťou o prijatie sa aktivisti v liste obracajú na predsedu vlády. Ako dodal Svetko, žiadajú Vládu Slovenskej republiky a premiéra Fica, aby sa postavili na stranu občanov a aby zamedzili kriminálnemu činu. Aby zrušili kvórum 30 percent, ktoré je potrebné, aby sa reguloval hazard v mestách a obciach na Slovensku.

Kritika podnikateľov

"Týmto ľudom nejde o nič iné, len aby pošpinili čo najviac naše podnikanie. Vyzývajú k tomu aj slovenskú vládu. Hneď to zneužili na to, aby vypadla zo zákona povinnosť petície a chcú, aby vláda úplne zrušila celú petíciu. Chcú tak svojvoľne rozhodovať o tom, kde my môžeme a kde nemôžeme podnikať. Aj keď sme legálni podnikatelia," uviedla Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier.

Ako sa píše vo vyjadrení ministerstva financií, ministerstvo bude skúmať možnosti legislatívnych krokov, ktorých cieľom by bolo vyriešiť následky vzniknuté krádežou petičných hárkov. Krádež ku ktorej v uplynulých dňoch došlo bola nehoráznym výsmechom všetkým týmto ľuďom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy