Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Otvorený list biskupom, evanjelická fakulta sa postavila za mladého farára
Zdielať na

Otvorený list biskupom, evanjelická fakulta sa postavila za mladého farára

BRATISLAVA / Teológovia Evanjelickej fakulty v Bratislave naďalej bojujú za navrátenie mladého farára z Turian späť do cirkvi. Zbor biskupov Jakubovi Pavlúsovi ukončil kňazské pôsobebenie pre jeho osobný názor na manželstvo, ktorým podporil homosexuálov. Kňaza podporujú jeho bývalí učitelia a ďalší členovia evanjelickej cirkvi.  

Miestni ľudia veria, že ich obľúbený farár zostane slúžiť v miestnom kostole. "Som vďačný za podporu zo strany laikov aj doktorandov a pedagógov z Evanjelickej bohosloveckej fakulty," hovorí Jakub Pavlús 

Evanjelický farár Jakub Pavlús vyštudoval na bratislavskej evanjelickej fakulte. A práve tam má teraz najväčšiu podporu. "K obsahu tohto listu sa pripojilo štrnásť pedagógov a doktorandov," hovorí spoluautor otvoreného listu pre Zbor biskupov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku, Ondrej Prostredník.

Docent Ondrej Prostredník je v liste adresovanom zboru biskupov podpísaný na prvom mieste. "Najdôležitejšie je vyjadrenie podpory pre nášho bývalého študenta," dodáva Prostredník. 

V dvojstranovom liste učitelia uvádzajú tri najdôležitejšie dôvody, pre ktoré žiadajú, aby biskupi mladého kňaza, otca dvoch malých detí, zbavili trestu a prehodnotili svoje rozhodnutie.

"Prvý dôvod je celkom jednoduchý, ľudský. To, čo sa stalo tejto rodine, v dôsledku rozhodnutia vedenia cirkvi nie je ľudské a nemalo sa to takto stať," myslí si Prostredník. 

Iný názor na manželstvo

Kňaza tvrdým trestom pre názor na manželský zväzok pripravili o prácu a možnosť uživiť rodinu. "Druhý dôvod sa zaoberá teologickým pozadím celého rozhodnutia. Otázky manželstva a rodiny nemôžu byť v evanjelickej cirkvi stavané na takú úroveň, ktorá by viedla k takýmto rozhodnutiam. Teda k odňatiu možnosti pôsobiť v evanjelickej cirkvi," uviedol Ondrej Prostredník.

Tretím dôvodom je otázka uplatnenie cirkevnej disciplíny. "Nazdávame sa, že v tomto prípade to nebolo urobené tak, ako by to malo byť urobené," hovorí Prostredník.

Chcú presvedčiť biskupov

Pedagógovia a doktorandi evanjelickej fakulty dúfajú, že svojim otvoreným listom presvedčia zbor biskupov k tomu, aby umožnili vrátiť sa mladému biskupovi na svoju faru. "Schvaľujem to a keby som mohla, tak by som sa aj k tomu pripojila nejak," hovorí obyvateľka Turian. "Nezaslúži si to, je to dobrý človek," hovorí veriaca z Turian. 

Prečítajte si otvorený list biskupom: 

TV JOJ

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy