Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Farárov zastrašujú, tvrdia evanjelici
Zdielať na

Farárov zastrašujú, tvrdia evanjelici

BRATISLAVA / Pred dvoma dňami skupina evanjelikov hlasno protestovala po oknami biskupa. Nesúhlasila totiž s trestom pre jedného z ich farárov. K incidentu sa vyjadrilo aj predstavenstvo evanjelikov. Zdá sa, že ide o niečo podobné, ako v kauze Bezák.

Skupina evanielikov  protestovala v Bratislave pred generálnym úradom biskupa. Ich obľúbený miestny farár bol zbavený funkcie. Zo zborového sa stal len námestný farár, čo znamená, že ho biskup môže z mesta premiestniť do ktorejkoľvek menšej obce.

"Toto je len jeden z prípadov, ale v našej cirkvi je ich už oveľa viac. Nechceme o tom mlčať. Farári sú zastrašovaní a pod tlakom. Nielen oni, ale aj my sme nespokojní s vedením biskupa. Zneužíva svoju moc a postavenie. Zbierame podpisy, a máme ich viac ako 1 300, kde vyzývame predstavenstvo, aby prestalo.  Dvaja naši signatári po proteste dostali výzvu, že ak petíciu nezastavia, budú odvolaní. To nie je sloboda, ale vyhrážanie," myslí si jeden z protestujúcich evanjelikov.

Majú svoje pravidlá

Generálny úrad biskupa potvrdil, že farár bol z bratislavského zboru zbavený funkcie.

"Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku má svoju ústavu a ďalšie cirkevnoprávne predpisy, ktorých súčasťou je aj disciplinárny poriadok. Ak predsedajúci farár spravujúci majetok cirkevného zboru predá bez súhlasu cirkevného zboru nehnuteľný majetok, musí byť pripravený znášať aj dôsledky," informovala tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu ECAV Edita Škodová.

Podľa jedného z evanjelikov to však nie je pravda. "Všetko prebehlo v súlade s cirkevným zborom. Biskupovi sa len nepáčilo jeho konanie, tak ho zbavil funkcie a teraz ho chce odpratať," myslí si.

ECAV na Slovensku má svoju ústavu a ďalšie cirkevnoprávne predpisy, ktorých súčasťou je aj disciplinárny poriadok. Evanjelici aj napriek tomu v najbližších dňoch nevylučujú ďalší protest.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy