Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Benzín opäť zlacnie, ceny palív klesnú až o päť percent
Zdielať na

Benzín opäť zlacnie, ceny palív klesnú až o päť percent

BRATISLAVA/LONDÝN / V druhej polovici roka budú motoristi tankovať za menej ako v ostatných týždňoch. Dôvodom sú klesajúce ceny ropy na svetových trhoch, ktoré sa odrazia aj na zlacnení pohonných hmôt na Slovensku.

Lacnejšie palivá si budú motoristi užívať niekoľko najbližších týždňov. Niektorí analytici odhadujú, že ceny klesnú až o 5 percent.

"Možno očakávať, že cena pohonných látok bude klesať," potvrdzuje analytik Trim Broker Martin Moravčík. 

Na otázku dokedy ale odborníci presnú odpoveď nemajú. "Ďalší vývoj záleží od produkcie ropy. Pokiaľ bude naďalej stúpať, je možné naďalej očakávať aj pokles tejto komodity," vysvetľuje analytik J&T Banky Tomáš Rajtár. 

Na ceny ropy totiž vplýva najmä jej vysoká produkcia v rámci štátov OPEC, ale aj v Spojených štátoch. Krajiny vyvážajúce ropu ťažia zo zeme toľko suroviny, koľko sa nestihne spotrebovať. 

Nezanedbateľný faktor ale je aj neistota prameniaca z následkov britského referenda. "Je ťažké vyčísliť dosah Brexitu na rope ako komodite," hovorí Rajtár. 

Nadbytok čierneho zlata

Analytici v tejto súvislosti odhadujú, že aktuálne vyššia spotreba v Európe sa neudrží a na trhu bude naďalej prebytok suroviny.

"Brexit by na globálnu ekonomiku nemal mať taký vplyv ako možno trh očakáva, to znamená, že my predpokladáme, že tento faktor bude stále len veľmi malý na to, aby mohol ovplyvniť ďalšiu cenu ropy," vysvetľuje Moravčík. 

Brexit sa ale môže podpísať pod nižší záujem o túto surovinu, najmä v Európe. Krajiny vyvážajúce ropu sa ale na ustálení produkcie a ceny ropy stále nevedia dohodnúť. 

"Netúžime po prudkom náraste cien, ani nechceme znížiť ponuku. Chceme len uspokojiť dopyt a stabilizovať cenu," uviedol saudský ropný minister Ali al-Naimi. 

Nízka cena

Pritom ešte pred dvoma rokmi sa cena čierneho zlata pohybovala okolo 115 dolárov za barel. V súčasnosti kolíše okolo 40 dolárov za barel, no cenová stabilita je nateraz v nedohľadne. Dôvodom je najmä fakt, že krajiny vyvážajúce ropu sa stále nevedia dohodnúť na obmedzení produkcie.

Pozrite si analýzu z Novín o 17tej: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy