Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z Medzilaboriec utiekli siedmi Afganci, vyhlásili pátranie
Zdielať na

Z Medzilaboriec utiekli siedmi Afganci, vyhlásili pátranie

MEDZILABORCE / Sedem afganských chlapcov je tretí deň na úteku. Odišli cez okno detského domova. Tam sa správali agresívne. Vyhlásili po nich pátranie.

Ušli o pol jedenástej v noci a keďže boli pod neustálym dozorom vychovávateľa, inak ako cez okno sa z detského domova dostať nemohli. Stačilo pozväzovať plachty a deky.

"Poskytovali sme im servis. Oni na Slovensku ostať nechcú, sú tu omylom, oni chcú ísť do Nemecka," povedal riaditeľ zariadenia Vladislav Fejo.

Peniaze prevádzačom

Hoci všetci zhodne tvrdili, že sa narodili 1. januára a sú maloletí, podľa všetkého majú okolo 19 rokov. V Nemecku si chcú zarobiť a zaplatiť tak prevádzačom za cestu z Afganistanu do západnej Európy. "Štyri až päťtisíc eur na osobu," hovorí Fejo.

"Polícia vykonáva previerky v reštauračných zariadeniach, autobusových a železničných staniciach," informuje hovorkyňa policajného zboru Jana Migaľová.

Stále na antibiotikách

Rodičov majú v Nemecku. Kontaktovali ich opakovane. Zakaždým spolu komunikovali v paštúnčine. Pracovníci detského domova museli k rozhovoru prizvať i tlmočníka. "Aby sa nekontaktovali na ľudí, ktorí by im pomáhali v nejakej trestnej činnosti," vysvetľuje riaditeľ zariadenia.

Utiekli už tretíkrát. "Tá ich agresivita spočívala v tom, že oni nie sú zvyknutí byť v priestore, kde existuje určitý režim. Stále mali nejaké vírusy, boli na antibiotikách, nemohli sme zabezpečiť ich voľnejší pohyb," opisuje Fejo.

Reportáž spracovala redaktorka Jana Veľasová:

Najčítanejšie správy