Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Afganci, ktorí ušli z detského domova, sa vrátili. Došli im peniaze
Zdielať na

Afganci, ktorí ušli z detského domova, sa vrátili. Došli im peniaze

Zdroj: TV JOJ

MEDZILABORCE / Siedmi chlapci z Afganistanu, po ktorých pátrali policajti, sa po troch dňoch vrátili naspäť do detského domova. Tvrdia, že prespávali v lese. Do zariadenia prišli v utorok večer, pretože sa im minuli peniaze. Nejde pritom o ich prvý útek.

Chlapci sa netajili tým, že ich cieľom je Nemecko. Po troch dňoch na úteku sa ale vydali naspäť na východ. Skupina siedmich chlapcov sa vrátila do detského domova v Medzilaborciach.

"Ich pôvodný cieľ sa nezmenil, to znamená utiecť do Nemecka. Potrebujú rýchlo zarábať peniaze, ktoré dĺžia za to, čo zaplatili za cestu asi prevádzačom," uviedol riaditeľ detského domova v Medzilaborciach Vladislav Fejo.

Prespávali v parku

Pri úteku pred mesiacom sa nákladným vlakom odviezli do Košíc. Teraz ale tvrdia, že z Medzilaboriec vôbec neodišli.

"Počas úteku z detského domova sa zdržiavali v blízkosti Medzilaboriec. Prespávali v parku v blízkom lesíku," informovala hovorkyňa ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Chlapci tvrdia, že z nášho územia ujsť nechceli. "Nešlo o odchod zo Slovenska a vrátili sa celkom dobrovoľne, keď sa im minuli peniaze," dodal Lukáčová.

"Všetkých sedem osôb bolo zdravotne v poriadku, čiže bez zranení. Nebolo na nich spáchané žiadne protiprávne konanie," informuje prešovská krajská hovorkyňa Jana Migaľová.

Domov nie je väzenie

Aj keď ušli opakovane, pracovníci nemôžu urobiť žiadne opatrenia, aby im v prípadnom ďalšom úteku zabránili. Detský domov totiž nie je väzením.

"Tie deti tam nie sú umiestnené preto, že spáchali trestné činy. My výrazné represívne prostriedky nepoužívame. Nám ostáva len presviedčanie, komunikácia, kde môžu bezpečne žiť," uviedla Lukáčová.

"My si nemôžeme dovoliť vytvárať opatrenia, ktoré by bránili v slobodnom pohybe. Berieme ich ako deti," uzavrel Fejo.

Afganci, ktorí ušli z detského domova, sa vrátili. Došli im peniaze, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy