Polojasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Z Medzilaboriec ušli siedmi Afganci. Chcú splatiť dlh prevádzačom
Zdielať na

Z Medzilaboriec ušli siedmi Afganci. Chcú splatiť dlh prevádzačom

MEDZILABORCE / Niekoľko dní polícia pátra po skupinke mladíkov z Afganistanu. Už druhýkrát ušli z detského domova v Medzilaborciach. Hoci sa tam o nich starali najlepšie, ako vedeli, nestačilo to. Chlapci sa netajili tým, že chcú ujsť do Nemecka, aby si tam zarobili a mohli zaplatiť za služby prevádzačom, ktorí ich z Afganistanu previedli k nám.

"Je nám jedno, či to je dieťa z Afganistamu, Ruska, pokiaľ je to dieťa v ohrození, my mu chceme pomôcť, dôležité je, aby to bolo obojstranné," povedal riaditeľ detského domova Dlaň Vladislav Fejo.

Detský domov je otvorené zariadenie a nie väzenie. To chlapci využili. Do detského domova v Medzilaborciach sa siedmi Afgánci dostali zo záchytného tábora v Maďarsku.

Rovnaký deň narodenia

Z Afganistanu prešli do Turecka a ďalej cez Grécko a Bulharsko do Maďarska. Na vlastnú päsť to zrejme nebolo. "Potrebujú rýchlo zarábať peniaze, ktoré dĺžia za to, čo zaplatili za cestu, asi prevádzačom," myslí si Fejo.

Bez dokladov a tvrdiac, že majú 15 a 16 rokov. Každý do jedného udal, že sa narodili v rovnaký deň – 1. januára. "Môžem potvrdiť, že polícia pátra po siedmich nezvestných, údajne mladistvých osobách pôvodom z Afganistanu," informuje hovorkyňa policajného zboru Jana Migaľová.

Ušli pred mesiacom

Tí istí siedmi afgánski chlapci ušli aj pred mesiacom, podarilo sa im dostať do Košíc, kde ich zadržali policajti. Podľa všetkého sa tam dopravili nákladným vlakom.

Opäť ich vrátili do Medzilaboriec. K dispozícii mali izby iba pre seba, kuchynku, spoločenskú miestnosť či vlastné sociálne zariadenia. "Bola s nimi veľmi ťažká práca. Ich pôvodný cieľ sa nezmenil, to znamená - utiecť do Nemecka. Chceme pomáhať ľuďom, ktorí našu pomoc neprijímajú," povedal riaditeľ domova.

Pozrite si reportáž redaktorky Jany Veľasovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy