Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rodák z Liptovského Mikuláša Stodola bol učiteľom slávneho Einsteina
Zdielať na

Rodák z Liptovského Mikuláša Stodola bol učiteľom slávneho Einsteina

LIPTOV / Nech sa vyberiete ktorýmkoľvek smerom, vždy ste o krok bližšie k pokladu. Takýto luxus ponúka na Slovensku iba niekoľko miest. Niektoré z nich môžete nájsť napríklad na Liptove, ktorý je doslova posiaty rôznymi cennosťami.

Najväčším pokladom Liptovského Mikuláša sú jeho slávni rodáci. Ich mená sú vryté do Fontány metamorfózy priamo v centre, ktorá je venovaná najmä slávnemu vynálezcovi Aurelovi Stodolovi. "Jeho čerpadlo z roku 1929 sa dodnes používa na vykurovanie ženevskej radnice," hovorí sprievodkyňa Linda Šimunová.

O tom, že nešlo iba o náhodu svedčí aj meno jedného z jeho nasledovníkov. "Bol učiteľom samotného Alberta Einsteina," hovorí sprievodkyňa.

Unikátny Lev jaskynný

To najkrajšie z podzemných, prírodných a kultúrnych pokladov sa môžu návštevníci vidieť v miestnom Múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva. Jedným z unikátov expozície je lev jaskynný.

"Je to model kostry, ktorý bol utvorený na základe reálne nájdených pozostatkov jaskynného leva v jaskyni v Západných Tatrách," hovorí vedúca Dokumentačno- historického oddelenia SMOPAJ Iveta Korenková.

Interaktívne múzeum je pretkané množstvom moderných prvkov, obrazov a netradičných zvukov. Najmä tí najmenší si môžu vyskúšať napríklad plazivku, vidieť šamanský rituál, či odhaliť skamenelinu.

Náučný podchod v Hrádku

História má pevné miesto aj v uliciach Liptovského Hrádku, presnejšie povedané v tamojšom podchode, ktorý sa zmenil na živé múzeum najslávnejších stavieb už od 12. storočia. "Liptovský Hrádok bol v 18. storočí najpriemyselnejšie mesto v Rakúsko-Uhorsku," povedal primátor Liptovského Hrádku Branisla Tréger.

Prechádzka týmto podchodom prospeje najmä tým, ktorí v škole nedávali pozor. Na niekoľkých desiatkach metrov získajú kompletný prehľad o histórii mesta.

Ešte prednedávnom si z tohto podchodu robili terč rôzni miestni taktiež umelci. Po jeho vynovení sa ale začali realizovať na iných miestach. "Nikto z takýchto vandalov sa do toho nepustil," dodáva primátor mesta.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy