Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ak cestovka Hechter nezíska poistenie, môžu jej zrušiť živnosť
Zdielať na

Ak cestovka Hechter nezíska poistenie, môžu jej zrušiť živnosť

BRATISLAVA / Do prípadu cestovnej kancelárie Hechter už vstúpil aj Živnostenský úrad. Vyzerá to tak, že ak vedenie kancelárie nezíska poistenie v priebehu piatka, v sobotu jej môže byť zrušená, alebo pozastavená živnosť.

Cestovná kancelária na stránke píše, že o pomoc požiadala Národnú banku Slovenska, ktorá postup poisťovne pri vypovedaní zmluvy prešetrí - toto je pravda. 

Kancelária uvádza aj to, že Národná banka pravdepodobne určí finančný subjekt, ktorý vystaví poistenie alebo bankovú záruku, respektíve vydá záväzné odporúčanie. To už Národná banka odmieta.

Obchodné rozhodnutie

"Národná banka Slovenska nie je oprávnená určiť, kto je povinný poistiť cestovnú kanceláriu," vysvetľuje hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.

Nikto nemôže zaviazať žiadnu z poisťovní, ani bánk, aby s kanceláriou podpísala zmluvu. Je to ich obchodné rozhodnutie. Cestovná kancelária Hechter má však na uzavretie spolupráce pravdepodobne iba niekoľko hodín.

Zatavené podnikanie

Už 8 dní je podľa ministerstva vnútra vedenie kancelárie informované o tom, že ak neuzatvoria povinné poistenie proti insolventnosti, živnostenský úrad im môže podnikanie zastaviť. Čas vyprší už túto sobotu - 23. júla.

"13.7. 2016 bolo doručené CK Hechter oznámenie o začatí správneho konania. Do desiatich dní musia odstrániť dôvody, kvôli ktorým bolo začaté správne konanie," informuje Petar Lazarov, hovorca ministerstva vnútra.

"CK Hechter je momentálne stále v jednaní s finančnými subjektami a má dostatok finančných prostriedkov, aby splnila zákonnú podmienku poistenia proti insolventnosti," vyjadruje sa cestovka.

A otáznik stále visí aj nad budúcnosťou malej popradskej kancelárie Kvalita tour. Tá ale viac ako 16 tisícovú sankciu od Slovenskej obchodnej inšpekcie neriskuje.

Pracuje ako agentúra

"CK Kvalita tour rešpektuje výsledky kontroly SOI a v súčastnosti nepredáva ako tour operátor, ale ako sprostredkovateľ až do vyriešenia situácie,"informuje konateľ cestovnej kancelárie František Kornaj.

Kancelária bude naďalej pracovať ako agentúra - teda predávať zájazdy iných cestovných kancelárií a svoje turnusy plánuje predať inej cestovnej kancelárii, ktorá poistenie má.

Tému spracovala redaktorka Dana Strculová:

Najčítanejšie správy