Jasno
14°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Popradská cestovná kancelária podniká, nemá poistenie proti insolventnosti
Zdielať na

Popradská cestovná kancelária podniká, nemá poistenie proti insolventnosti

POPRAD / Cestovnej kancelárii Kvalitatour z Popradu chýba viac ako dva mesiace poistenie proti insolventnosti. Podľa predstaviteľov kancelárie sa tak stalo preto, že jeden z konateľov spoločnosti bol dlhodobo pracovne odcestovaný.

Predajňu v centre Popradu lemujú plagáty, ktoré klientov ubezpečujú, že v cene zájazdu je aj poistenie proti úpadku. To ale vypršalo cestovnej kancelárii v posledný aprílový deň.

Od prvého mája ju žiadna poisťovňa nekryje. "Cestovná kancelária nesmie predávať zájazdy, pokiaľ nemá zmluvné poistenie zájazdov alebo bankovú záruku," uviedla hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcia Danuša Krkošová.

Sprostredkovateľ mať poistenie nemusí

Toto je ale iná situácia. Takmer všetky zájazdy z plagátov zabezpečujú iné cestovné kancelárie. Cestovná kancelária Kvalitatour je iba sprostredkovateľ a na to poistenia mať nemusí.

Opatrenie Slovenskej obchodnej inšpekcie sa vzťahuje len dovolenky v Chorvátsku, ktoré organizuje vo vlastnej réžii.

Vedenie kancelárie tvrdí, že ani bez poistky k úpadku dôjsť nemôže. Spoločnosť, ktorá vlastní výletnú loď, hotel s reštauráciou a penzióny je v ich 100-percentnom vlastníctve.

"Cestovná kancelária Kvalitatour napriek tomu a navyše vždy doteraz poistenie proti insolventnosti mala a aj v týchto dňoch pracujeme na jeho doplnení. Krátke obdobie bez poistenia vzniklo dlhodobým pracovným vycestovaním jedného konateľa spoločnosť," uvádza spoločnosť vo svojom vyhlásení.

Ponúkol svoju funkciu

Jedným z konateľov spoločnosti, ktorý nám poskytol toto stanovisko, je František Kornaj, ktorý stojí na čele dozornej rady Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr. Podľa informácií TV JOJ doručil asociácii rozsiahle písomné vysvetlenie a ponúkol svoju funkciu.

Vedenie ale zatiaľ nebude dávať oficiálne stanovisko, ani robiť unáhlené závery. Kvalitatour dostala od inšpektorov čas do stredy a Slovenská asociácia cestovnýck kancelárií a agentúr to rešpektuje.

Prezident asociácie však pripúšťa, že ak situáciu nevyriešia, ponuku Františka Kornaja príjme a kanceláriu z asociácie vylúči.

Kauza Hechter

Uzavretá stále nie je ani kauza ďalšieho člena, cestovnej kancelárie Hechter. Slovenská obchodná inšpekcia v pondelok vykonala ďalšiu kontrolu a zistila viaceré vážne porušenia zákona.  "Začne sa správne konanie na uloženie sankcie," uviedla hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie Danuša Krkošová.

Cestovná kancelária sa dnes vyjadriť nechcela, situáciu sa pokúsi vyriešiť v nasledujúcich dňoch.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy