Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Disciplinárne konanie proti Andrejovi Dankovi výbor zastavil
Zdielať na

Disciplinárne konanie proti Andrejovi Dankovi výbor zastavil

BRATISLAVA – Mandátový a imunitný výbor národnej rady uznesením rozhodol, že nebude disciplinárne konať proti predsedovi Andrejovi Dankovi. Ako povedal šéf parlamentu, poslancom vysvetlil dôvod svojho konania.

"Situácia bola taká, akú nepozná Rokovací poriadok. Som presvedčený, že treba urobiť nový etický kódex a nový rokovací poriadok. Vzorom môžu byť normy z Európskeho parlamentu či Nemecka, alebo Francúzska," povedal Andrej Danko s tým, že nie je zástancom nosenia tričiek v národnej rade či urážaní.

Líder OĽaNO Igor Matovič v stredu už nebol v parlamente v tričku, ale v košeli a saku. "Možno to prinieslo prvé ovocie," dodal Danko.

Poslancovi SaS Branislavovi Gröhlingovi vysvetlenie Danka nestačilo a preto hlasoval proti uzneseniu. "Rokovanie nebolo prerušené, ako malo byť. Treba novelizovať rokovací poriadok národnej rady, aby neprichádzalo k takýmto situáciám," povedal.

Úmysel v Dankovom konaní

Poslankyňa za SaS Anna Zemanová, ktorá návrh na disciplinárne konanie proti Dankovi podala, vidí v konaní predsedu parlamentu úmysel, pričom upozornila, že koaliční poslanci jeho obranu postavili na neúmyselnosti jeho konania.

"Koaliční poslanci tvrdili, že treba preukázať v Dankovom konaní úmysel, pretože on to urobil neúmyselne. Danko preukázal, že to urobil úmyselne. Úmyslom bolo, že nechcel robiť hanbu na začiatku predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Teda úmysel tam bol," zdôraznila Zemanová, podľa ktorej je jeho konanie v rozpore s rokovacím poriadkom.

"Je to precedens, ktorý sa nemusí nabudúce vyplatiť koaličným poslancom, keď budú v opozícii. Debata o oblečení a billboardoch na rokovaní výboru je obchádzaním merita veci, keď koalícia vyháňa opozíciu a ľudí do ulíc," vyhlásila.

Prerušenie schôdze

Dôvodom podania podnetu mandátovému a imunitnému výboru bolo to, že Danko svojvoľne prerušil schôdzu parlamentu a zabránil poslancom v rokovaní o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

Strana SaS dala podnet na disciplinárne konanie proti Dankovi, pozrite si reportáž: 

Najčítanejšie správy