Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odvolávanie Fica sa odkladá na štvrtok, v práci nebolo dosť poslancov
Zdielať na

Odvolávanie Fica sa odkladá na štvrtok, v práci nebolo dosť poslancov

BRATISLAVA / Predseda parlamentu Andrej Danko odložil na štvrtok schôdzu o návrhu opozície odvolať premiéra Roberta Fica. Urobil tak potom, čo po opakovanej obštrukcii koaličných zákonodarcov nebol v stredu dopoludnia v rokovacej sále národnej rady potrebný počet poslancov.

Na začatie schôdze parlamentu je potrebné, aby sa z celkového počtu 150 poslancov prezentovalo aspoň 76 zákonodarcov. Väčšina poslancov štvorčlennej koalície, ktorá má v národnej rade väčšinu, tak ale neurobila ani na druhý pokus, hoci v sále prítomní boli. Chýbalo aj niekoľko opozičných poslancov.

V parlamente nebol ani premiér Fico, ktorý doobeda vystúpil v Európskom parlamente pre začínajúce slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Pre Kaliňáka

Dve najsilnejšie opozičné strany navrhli vysloviť nedôveru Ficovi hlavne pre to, že premiér odmietol odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Opozícia žiada Kaliňákov odchod v súvislosti s jeho obchodnými aktivitami s kontroverzným podnikateľom, ktorý čelí obnovenému vyšetrovaniu pre podozrenie z daňových únikov.

Proti Kaliňákovi tiež zorganizovala demonštrácie, ktorých sa zúčastnili tisíce ľudí.

Návrat do minulosti

Obštrukciu koalície označili opoziční poslanci za návrat do obdobia vlády autoritárskeho premiéra Vladimíra Mečiara, ktorá v 90. rokoch čelila výčitkám zahraničia z nedodržiavania demokratických princípov.

"Vraciame sa do minulého storočia, do čias mečiarizmu," povedal líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič.

Zástupcovia koalície zase tvrdili, že opozícia mala zaistiť účasť všetkých svojich poslancov na schôdzi. K obštrukcii sa pridali aj dve menšie koaličné strany Sieť a Most-Híd, ktoré v minulosti z opozičných lavíc podobný postup Ficovej strany Smer-SD kritizovali.

Fico premiérom

Vyslovenie nedôvery premiérovi znamená podľa našej ústavy pád celej vlády. Opozícia na presadenie svojho návrhu dostatok hlasov v národnej rade ale nemá.

Robert Fico je najdlhšie úradujúcim slovenským premiérom. Od roku 2012 do marcových volieb stál na čele jednofarebného kabinetu sociálnych demokratov, predsedom vlády bol aj v rokoch 2006 až 2010.

Odvolávanie premiéra Roberta Fica preložili na štvrtok, pozrite si reportáž: 

Najčítanejšie správy