Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Janka trpí pľúcnou hypertenziou, sen o dovolenke jej splnil majiteľ reštaurácie
Zdielať na

Janka trpí pľúcnou hypertenziou, sen o dovolenke jej splnil majiteľ reštaurácie

NITRA / Trinásťročná Janka z Nitry od detstva trpí vážnym ochorením primárnou pľúcnou hypertenziou. Postupom času jej hrozí transplantácia srdca a pľúc. Dievčatko žije s množstvom obmedzení, ale má aj svoje sny.

Janka má artériovú pľúcnu hypertenziu. Jej snom bolo ísť s rodinou na dovolenku a zažiť wellness pobyt. Majiteľ siete reštaurácií v Nitre jej pobyt daroval.

Vodu miluje

Janka viackrát ochorela a má za sebou aj náročnú operáciu. Oddych museli  odkladať. "Som bola chorá, tak som bola veľa doma," povedala Janka.

Pobyt si Janka s rodičmi a súrodencami užívala, vodu totiž miluje. "Voda je jedno z miest, ktoré Janke pomáha," povedala mama Slávka.

Transplantácia srdca

Dievča túžilo aj po kvalitnom notebooku, majiteľ hotela pre ňu pripravil aj ďalšie prekvapenie. "Chceli sme kúpiť ružový notebook, ale nemali, tak sme kúpili fialový. Páčil sa jej," povedala vedúca prevádzky hotela Ivana Petríková.

Celá rodina sa prispôsobuje potrebám školáčky. Janka má problémy aj s dýchaním. Postupne jej zlyhávajú srdce a pľúca. "Hrozí jej transplantácia srdca aj pľúc," horoví mama Slávka.

Rodine sa žije ťažko, pre taubľkový systém prišla Slávka o opatroveteľský príspevok. Nájsť si prácu, ktorú by vedela prispôsobiť dcérke, nedokáže. "Máme jeden príjem. Veľmi by sa nám zišlo, keby som mohla pracovať, ale nájsť si prácu na 4 hodiny, je veľmi zložité," dodáva Slávka.

Pozrite si reportáž redaktorky Diany Pavlisovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy