Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Paraglajdista sa stratil počas letu vo Veľkej Fatre. Našli ho mŕtveho
Zdielať na

Paraglajdista sa stratil počas letu vo Veľkej Fatre. Našli ho mŕtveho

RUŽOMBEROK / Pátranie po paraglajdistovi, ktorý sa ešte vo štvrtok stratil počas lietania nad Veľkou Fatrou, nemalo šťastný koniec. V lesoch medzi Liptovskou Osadou a Ružomberkom ho hľadali horskí záchranári, jeho kamaráti, pomáhali aj vrtuľníky z letky ministerstva vnútra. Pavla z Prievidze našli bez známok života.

"Naraz ho začalo padák točiť a on bol vo vodorovnej polohe ako vrtuľu ho točilo. Padák sa zavrel a letel k zemi. Ja som si myslela, že keď ten druhý tam lieta, že ho videl," opisuje svedkyňa incidentu.

Nezdvíhal telefón

Paraglajdista lietal spolu so svojimi kamarátmi nad Veľkou Fatrou, odštartovali na Novej Holi. Zvyšok partie sa stretol na vopred dohodnutom mieste. Keď sa Pavol neukázal a ani po dvoch hodinách nezdvihol vyzváňajúci mobil, kontaktovali jeho kamaráti horskú službu.

"Išli sme najprv na miesto lokalizovania telefónu, to tam sme ho nenašli a potom sme hneď žiadali letku ministerstva vnútra," opisuje náčelník OS HZS Vladimír Šedek.

Bez známok života

Ani hľadanie pomocou termovízie nebolo úspešné, akciu preto v neskorých nočných hodinách prerušili. Do terénu vyrazili ráno. "Dvadsaťdva záchranárov, desať psov. Začali hľadať aj jeho kamaráti a začali prehľadávať oblasť od Liptovskej Osady na Veľkú Smrekovicu," hovorí Šedek.

Bezvládne telo 37-ročného paraglajdistu napokon našli horskí záchranári na rúbanisku pod vrcholom Smrekovica. "Keď sme k nemu prišli, neboli to nejaké devastačné poranenia, no už sme mu nedokázali pomôcť. Je ťažké špekulovať o tom, čo bolo príčinou jeho pádu, keďže vo štvrtok boli veľmi dobré podmienky," myslí si náčelník.

Pozrite si reportáž redaktorky Veroniky Daubnerovej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy