Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zistite, ako sa vyrába teplo pre bytovky a aké sú trendy
Zdielať na

Zistite, ako sa vyrába teplo pre bytovky a aké sú trendy

Zdroj: Thinkstock

Ak bývate v paneláku alebo bytovke, s najväčšou pravdepodobnosťou ste napojení na centrálny zdroj tepla. Ako také kúrenie funguje?

Čoraz viac obyvateľov panelákov a bytových domov stojí pred otázkou, či je lepšia domová kotolňa alebo centrálne zásobovanie teplom. Každá možnosť prináša výhody aj nevýhody, no u nás zatiaľ má prednosť najmä vykurovanie z centrálneho zdroja. Teplo z takýchto zdrojov začala v posledných rokoch podporovať aj Európska únia, ktorá ho považuje za ekologickú a efektívnu alternatívu.

Ako funguje takéto kúrenie

Princíp centrálneho vykurovania spočíva v centralizovanej výrobe tepla na jednom mieste. Následne sa toto teplo dopravuje a distribuuje rozvodmi k odberateľom do domácností a bytových priestorov. Takto funguje distribúcia na väčšine sídlisk na Slovensku, pričom takýto spôsob výroby aj distribúcie tepla je veľmi pohodlný.

Výrobcom tepla môže byť elektráreň, tepláreň, spaľovňa, priemyselný závod, výhrevňa alebo bloková kotolňa. Najmä posledná možnosť je známa z minulosti, kde sa okolo väčšej skupiny bytoviek a panelákov vystavali kotolne, ktoré vyrábali teplo a zásobovali ním okolité byty. V dôsledku krátkej distribučnej trasy bolo takéto riešenie veľmi efektívne a účelné.

Dnes sa trend uberá smerom výroby tepla vo väčšom množstve a jeho odovzdávaním aj na väčšie vzdialenosti prostredníctvom odovzdávacích staníc tepla. Takto je možné vyrobiť na jednom mieste teplo aj pre celé menšie sídlisko. Veľmi dôležitá je efektivita a to, že na výrobcov tepla pre bytovky sa kladú čoraz vyššie požiadavky na kvalitu, ekologickú výrobu a prevádzku a tiež na efektívnosť.

Výhody a nevýhody

Jednou z najväčších výhod centrálneho spôsobu vykurovania je pohodlnosť. Na rozdiel od bytových kotolní nemajú vlastníci bytových priestorov v panelákoch žiadne starosti, servisné povinnosti, obhliadky, kontroly a podobne. O všetko sa postará výrobca tepla, ktorý je navyše nútený postupne prechádzať na diverzifikované zdroje výroby tepla a zvyšovať efektivitu aj ekologickosť prevádzky.

Okrem pohodlnosti je samozrejme veľmi dôležitá cena. Tu sa nedá jednoznačne hovoriť len o výhode alebo nevýhode, veľmi veľa závisí od stavu bytového domu, jeho energetickej úspornosti alebo naopak náročnosti a od toho, aká bude výška investícia do vlastného zdroja vykurovania. Niektoré bytové domy tým, že prešli na individuálne kotolne, ušetrili, iným sa naopak investícia ešte nevrátila.

Isté je, že ak prejde panelák alebo bytovka na vlastné kúrenie, môže to vyzerať slobodnejšie a nezávislejšie. V konečnom dôsledku ale treba hodnotiť najmä energetickú a finančnú výhodnosť a nevýhodnosť a rozhodovať sa z hľadiska dlhodobej efektívnosti. Na bytovú kotolňu treba aj stavebné povolenie.

Aké sú trendy do budúcnosti? Buďte informovaní

Témam okolo kúrenia a tepla sa venuje aj niekoľko webových portálov na Slovensku, ktoré sú orientované buď na všeobecné spravodajské informácie, alebo aj na vlastné autorské články. Kombináciu týchto dvoch typov správ ponúka napríklad portál vEnergetike.sk, ktorý patrí pod známy spravodajský web Webnoviny.

Na portály nájdete informácie ohľadom najnovších trendov v oblasti vykurovania a celkovo energetiky, sú tu aj spravodajské informácie a správy ohľadom elektriny, plynu, ropy a pohonných látok a tiež vlastné autorské články zamerané na kúrenie, elektrickú energiu, zemný plyn a celkovo stav energetiky na Slovensku.

Nezabudnite na merače

Do konca tohto roka musia mať podľa zákona o energetike všetky bytové domy s celkovou podlahovou plochou väčšou ako 500 m2 nainštalované merače tepla v prípade, že využívajú centrálny spôsob vykurovania. To sa teda týka väčšiny bytoviek na Slovensku. Ak máte byt v takomto paneláku a merače ešte nemáte zavedené, nezabudnite na túto povinnosť a informujte sa u vášho správcu.

Najčítanejšie správy