Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vylúčená Šimkovičová sa trestu nebojí, mandátu sa nevzdá
Zdielať na

Vylúčená Šimkovičová sa trestu nebojí, mandátu sa nevzdá

BRATISLAVA / Ani vylúčenie z poslaneckého klubu a obvinenie z podvodu pri hlasovaní Martine Šimkovičovej nepokazilo náladu. Naopak, i dnes ešte akoby sa nič nedialo absolvovala rokovanie európskeho výboru v parlamente. A i dnes trvá na tom, že nešlo o žiadne podvod, ale o nováčikovskú chybu.

Rozhodne výbor

O postihu bude rozhodovať parlamentný mandátový a imunitný výbor. „Bola to nováčikovská chyba, že som v spontánnej reakcii stlačila gombík," trvá na svojom Šimkovičová. "Verdikt sa zrejme dozviem na budúci týždeň," dodáva. 

Alternatív, ako Šimkovičovú môžu potrestať, je niekoľko. "Postih môže byť pokarhanie, pokuta vo výške 1000 eur," vysvetlil šéf Mandátového a imunitného výboru NR SR za Smer-SD Richard Raši.

Tretím postihom by mohlo byť hlasovanie pléna o tom, žeby Martina Šimkovičová mala odovzdať svoj mandát. Prakticky to ale nie je možné. "Podľa platnej legislatívy národná rada nemôže zobrať mandát poslancovi, keď hlasoval za iného poslanca," dodal Raši.

O prípadnom odchode z parlamentu sa  môže rozhodnúť teda len sama Šimkovičová. Nemieni sa teda inšpirovať príkladom Ivety Radičovej, ktorá odišla z parlamentu v apríli roku 2009. Tá vtedy hlasovala za kolegyňu Tatianu Rosovú. "Myslím, že to boli dve diametrálne odlišné hlasovania," povedala Šimkovičová.

Troch poslancov vylúčili

Poslanecký klub Sme rodina v stredu (8.6.2016) vylúčil trojicu poslancov národnej rady z klubu. Zostáva mu tak osem členov. Peter Marček, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek už v klube teda pôsobiť nebudú, ale stávajú sa nezaradenými poslancami.

Šimkovičová sa mala vzdať poslaneckého mandátu, pretože v máji hlasovala v pléne za svojho straníckeho kolegu Rastislava Holúbka. Ten uvádzal 24. mája hlasovanie ako spravodajca k novele zákona o podmienkach prevádzky vozidiel. Pri rečníckom pulte však nemal so sebou hlasovaciu kartu. V štatistikách hlasovania je však vykázaný, že hlasoval za prijatie novely. Za Holúbka hlasovala s jeho hlasovacou kartou práve Šimkovičová. Videli ju viacerí poslanci. 

Téme sa venuje reportérka Lucia Stráňavová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy