Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Andrej Danko chce, aby študenti povinne chodili do koncentračného tábora
Zdielať na

Andrej Danko chce, aby študenti povinne chodili do koncentračného tábora

SEREĎ / Predseda Národnej rady Andrej Danko povedal, že bude presadzovať, aby slovenskí školáci povinne navštevovali Múzeum holokaustu v Seredi. Urobil to na stretnutí s predsedom nórskeho parlamentu Olemicom Thommessenom v novotvorenom múzeu holokaustu.

Podľa Danka je práve Nórsko krajinou, ktorá je symbolom dodržiavania ľudských práv a slobôd a ktorej chce v čase, keď na Slovensku opäť ožívajú extrémistické myšlienky, ukázať, že "podstatná časť našich občanov má v týchto postojoch a hodnotách jasno".

"Zvolili sme tento priestor preto, aby sme ukázali nášmu nórskemu partnerovi miesto, ktoré si zaslúži úctu a pokoru,"
vysvetlil Danko. 

Za pravdu mu dal aj predseda parlamentu Nórskeho kráľovstva Olemic Thommessen. A dodal že: "Myslím, že je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby sme si pripomínali, že toto sú veci, ktoré sa naozaj môžu stať. Sú ľudia, ktorí tvrdia, že sa to nestalo - môžu sem prísť a vidieť to na vlastné oči."

Prvé na Slovensku

Múzeum holokaustu v Seredi je prvým múzeom venovaným holokaustu na Slovensku a patrí do siete múzeí Slovenského národného múzea. Otvorili ho tento rok 26. januára v areáli bývalého pracovného a koncentračného tábora.

Počas druhej svetovej vojny v ňom bolo väznených približne 16-tisíc Židov. V doteraz sprístupnených barakoch je vzdelávacie centrum a expozícia o riešení židovskej otázky na Slovensku v rokoch 1938 - 1945. Výstava upozorňuje na kroky, ktoré viedli z tzv. konečnému riešeniu, teda vraždeniu Židov.

Múzeum sa tiež zameriava na koncentračné tábory, do ktorých deportovali Židov zo Slovenska, pripomína nositeľov titulu Spravodliví medzi národmi, teda tých obyvateľov Slovenska, ktorí počas druhej svetovej vojny riskovali život za záchranu Židov, zatiaľ plánované výstavy budú venované ďalším dvom pracovným táborom na Slovensku - vo Vyhniach a v Novákoch a tiež zberným táborom. Jeden z barakov bude čo najvernejšie dokumentovať život v seredskom tábore.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy